”Noll problem att spränga skiten”

Publicerad 2013-05-21

Anställd slår larm inför derbyt

En anställd på Friends Arena slår i Dagens Nyheter larm inför derbyt mellan AIK och Djurgården.

Personen, som vill vara anonym, vill inte längre jobba vid fotbollsevenemang.

– Jag känner att det finns risk för att något kan hända.

Personen som DN talat med jobbar med service vid stora arrangemang på ett företag som samarbetar med Friends Arena. Han ifrågasätter nu bland annat utrymningsmöjligheterna, personalens bristande erfarenhet och hur lätt det är för obehöriga att ta sig in i arenan.

”Bara knalla rakt in”

Den anställde, som vill vara anonym, säger att han aldrig behövt legitimera sig när han går in i arenan via brandutgångarna som personalen använder som entré.

– De står olåsta och det är bara att knalla rakt in. Man säger sitt namn. Sen får man en bricka som ger tillgång till i princip hela arenan, säger han till Dagens Nyheter.

DN: Hur orolig bör en fotbollsbesökare vara för säkerheten?

– Alltså, hade jag velat spränga skiten i luften så hade det varit noll problem. Jag tror kanske inte att en sådan situation är trolig, men man vet ju aldrig. Det är ju bara att se till den där sprängningen på Drottninggatan...

Mannen har flera gånger försökt lyfta säkerhetsfrågan men inte fått några tillfredställande svar. Den enda utbildningen var enligt den anställde fyra timmar lång där två timmar ägnades åt ”löjeväckande” kläddirektiv och instruktioner om hållning.

Sedan Sveriges landskamp mot Argentina, när en man sprang in på planen och hela vägen fram till stjärnan Leo Messi, vill han inte längre jobba med fotbollsevenemang på arenan av rädsla för sin egen säkerhet.

”Då får vi se över det”

Friends Arenas kommunikationschef Malin Sparf Rydberg säger till tidningen att hon inte känner igen beskrivningen av hur lätt det är att ta sig in i arenan.

– Nej, det skulle jag inte säga. All personal som arbetar i arenan ska ha gått igenom någon form av behörighetskontroll. Har det inte skett har leverantören eller samarbetspartnern brutit mot våra regler, och då får vi se över det, säger Malin Sparf Rydberg till Dagens Nyheter.

Under derbyt jobbar totalt runt 550 personer från arrangören AIK och arenan med säkerhet och service. Omkring 300 poliser bevakar också matchen.

Följ ämnen i artikeln