Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Var är alla kvinnor?

Publicerad 2012-10-21

Pia Sundhage tillhör en minoritet: ”Vi måste ta på andra glasögon”

Ska du smälta in bredvid Sveriges förbundskaptener bör du vara taktisk, i medelåldern, analytisk.

Och man.

– Vi måste bryta mönstret och leta på ett annat sätt, säger Pia Sundhage.

Pia Sundhage

I somras bytte svenska fotbollslandslaget förbundskapten.

Från en förespråkare av 4-2-3-1 till en som gillar 4-4-2. Från en påhejare av disciplinerat försvarsspel till en som vill se fler tacklingar. Och tydligast: från en Thomas till en Pia.

Bara fem kvinnor

När Sportbladet radar upp förbundskaptenerna i 15 av våra största sporter framträder ett mönster. 23 av 28 är män. Pia Sundhage säger sig ha levt i den verkligheten i tre decennier.

– Diskussionen är liknande i USA. I mitten av 80-talet var många tjejer tränare i soccer,när sporten var ny. Det ändrades i takt med att pengarna kom. Nu är det ett välbetalt collegejobb och plötsligt är det väldigt mycket män som fått platserna, säger hon.

Hur ska det förändras?

– Hur vi ska bryta mönstret? Det enkla svaret är att vi måste ta på andra glasögon. Det kan innebära att rollen som förbundskapten ändras litegrann, säger hon.

Så förbundskaptens- rollen måste ändras för att passa båda könen bättre?

– Det tar en himla tid att ändra mönster så att tjejer blir asstränare och sedan tränare. Men delar man upp sysslorna kan det vara ett sätt. Det är ett framtidskoncept att inte ha en som bestämmer utan ett team. Alla får göra vad de är bra på. Då kommer fler kvinnor in.

Handbollen väljer män

Parallellt med fotbollsdamerna sökte handbollsförbundet efter ersättare till damernas Per Johansson. Man fann ett oprövat kort, men inget som jämnade ut statistiken.

Stefan Karlsson, som är ordförande i landslagskommittén, säger att Torbjörn Klingvall och Thomas Sivertsson var mer lämpade än de kvinnliga och manliga konkurrenterna till posten.

– Vi ville ha de bästa justa nu. Det var absolut med kvinnor i snacket, men det finns inte lika många. Det är bara att titta på elitserien för herrar och damer: de flesta tränarna är män och det är bra om förbundskaptenerna har erfarenhet, säger Karlsson.

Är bristen på kvinnliga förbundskaptener ett bekymmer?

– Ja. Jag hoppas att det i framtiden är mycket fler kvinnor på alla poster, i alla bollsporter.

Ska ni lyfta fram damer, förändra rekryteringen, för att påskynda jämställdheten? Eller anser du att det inte är lands- lagets uppgift?

– Det är en kombination. Vi ska bygga för framtiden genom att ge fler chansen. Det har vi gjort med Camilla Eriksson som har U20. Men steget är stort till att ta ett A-landslag.

Följ ämnen i artikeln