Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Supportrarna reagerar på SvFF:s förslag: ”Helt knäppt”

Publicerad 2024-09-20 17.03

De nya regelförslagen från fotbollsförbundet innehåller en rad skärpta säkerhetsåtgärder.

Detta trots en lugnare säsong i år – nu motsätter sig Svenska fotbollssupporterunionen förslagen.

– På vissa ställen känns helt knäppt, säger SFSU:s ordförande Isak Edén till Sportbladet.

Under veckan har det rapporterats att Svenska Fotbollsförbundet närmat sig ett nytt säkerhetsregelverk.

Efter möten med regeringen och Polisen lovade Fredrik Reinfeldt att de skulle se över regelverket. Nu har en remiss skickats ut inför representantskapsmötet på flera ändringar.

Bland annat föreslås att kameraövervakningen på arenorna ska utökas, att klacksektioner måste vara på arenornas kortsidor och att försäljning av dryck i pet- och plastflaskor ska förbjudas för att undvika kastande.

Sportbladet har rapporterat om Allmänna supporterklubbens kritik mot förslaget efter att SFSU:s ordförande Isak Edén ifrågasatt förslagen i samtal med Fotbollskanalen.

Han utvecklar nu kritiken för Sportbladet.

När tog du emot de nya förslagen?

– Det var när de publicerade det. I fredags lade det väl ut det på sin hemsida lite under radarn för det är väl inte alla som läser den varje dag...

Fredrik Reinfeldt, ordförande i SvFF.

Larmar: ”Kod röd”

Med andra ord fanns ingen dialog med SFSU om utskicket.

– Det tycker jag de är väldigt tydliga med i intervjuerna från SvFF:s håll, att det inte är aktuellt att prata med oss eller några andra supportrar. De presenterar ett förslag, så får vi höra av oss till SEF eller våra klubbar. De är väldigt tydliga med att de inte vill prata med oss.

Utöver de tidigare nämnda förslagen finns bland annat att deltagare och material ska visiteras, granskas och kameraövervakas vid tifoarbete för att ”säkerställa att inga otillåtna föremål förs in”. Samt skärpt visitering och kontroll av tygstycken ”som åskådare kan gömma sig under”, vilket ASK kritiserade.

– Vi har gjort en bedömning att det här är nödvändiga åtgärder, i varierande grad. De är utvalda för att i någon form förbättra ordningen och säkerheten på arenorna, säger Martin Fredman till Fotbollskanalen och betonar att man inväntar den demokratiska processen.

Hur ser du på de rätt skarpa förslagen?

– Det får man säga att de är. Då är det ännu märkligare att inte förankra det innan. En del saker är väldigt skarpa, en del görs bara hos de fem eller sex stora klubbarna i Sverige redan. Varför ska det göras av resterande 32 klubbar som inte har samma resurser. Samtidigt diskuteras resursanvändandet i svensk fotboll. Då kanske vi inte ska dra in en massa ineffektiva lösningar som bara kostar pengar och som det inte finns något behov av. Det är ju väldigt många förslag som man studsar till på och som vi framfört till SEF är ”kod röd”, som vi inte kommer gå med på, säger Isak Edén.

”Känns helt knäppt”

Han reagerar på rimligheten i förslagen.

– De är väl inte verklighetsförankrade. De säger att de tar fram förslag för att se vad klubbarna vill ha… det känns som en väldigt märklig arbetsgång att testa vad klubbarna vill ha. Vad fasen, prata med klubbarna i stället om vad de vill ha och vad de saknar. 

Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman lyfter ett gott arbete med ligan, klubbarna, arenaägarna, Polisen och matchdelegater under arbetets gång. Bland annat för att hitta lösningar på kameraövervakning (som kan ske i superettan först inom några år) och att minska oron för hemmaklubbarna att farliga föremål ska förekomma på arenorna.

– SvFF har väl inte tagit en jättestor roll runt allsvenskan de senaste fem, tio, åren. De har släppt det mesta till SEF och står rätt långt ifrån vardagen vanligtvis. Då känns det konstigt att de kommer och petar i vardagsgrejer som på vissa ställen finns och på vissa ställen känns helt knäppt, säger Isak Edén.

Hur ser ni på möjligheterna att, som via SEF, göra er röst hörd?

– Vår dialog med SEF är bra och vi har gått igenom punkterna med dem. Sedan är det upp till våra medlemmar att prata med sina klubbar och ta det via SEF och distrikten. På representantskapsmöte ska distrikten rösta och alla klubbar är medlemmar i distrikten. Då får man ta det den vägen om det skulle behövas.

SFSU:s önskan: Dialog med SvFF

Han menar att resursanvändandet kunde varit mer effektivt.

– Då får vi se vad som blir skarpa förslag och inte. Men det känns också konstigt i arbetsgången, att lägga ned mycket tid på grejer som förhoppningsvis kommer stekas direkt.

Förbundet hänvisar till en negativ trend på läktarna 2023.

– Det har ju gått åt rätt håll. Det gjordes mycket arbete i våras, för förra säsongen var ingen optimal säsong alls. Det har gjorts ett arbete med SEF och klubbarna, men vi har också tagit ett stort ansvar. Det är för att man blir hörd i vissa frågor, då är det upp till oss supportrar att ta ansvar själva, säger Edén.

Men ni önskar en dialog med SvFF kring vägen framåt?

– Nu är vi hårda mot SvFF i media den här veckan. Men vår dörr är alltid öppen för att ha en dialog. Så vill SvFF göra något på riktigt som får effekt och tar saker framåt måste de börja prata med SEF och oss. Vill man påverka något på riktigt måste man prata med de som det berör. Det är upp till SvFF vad de vill helt enkelt.

Följ ämnen i artikeln