Charlie Davies sköt bort Italien i för-VM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-21

Bajen-anfallaren frälste USA i Confederations Cup

Charlie Davies gjorde mål mot Egypten.

Brasilien krossade Italien med 3–0. Samtidigt skrällvann USA mot Egypten med samma siffror – efter mål av Charlie Davies – och tog hand om semifinalplatsen i för-VM i Sydafrika.

– Charlie Davies gjorde en mycket, mycket fin insats för sitt USA, säger SVT:s fotbollsexpert Marcus Allbäck.

USA hade två raka förluster i Confederations Cup och var i princip borträknade från en semifinalplats inför den sista gruppspelsomgången. Men i och med att Italien fullständigt vek ned sig mot Brasilien och fick stryk med 3–0 – så visade sig en liten, liten chans. Och den tog USA.

Davies vallade in 1–0

Man sprang över Egypten med 3–0, Hammarbys anfallare Charlie Davies satte 1–0 redan efter 21 minuter. Målet kom till efter en mycket märklig situation där Davies vallade in bollen via den egyptiske målvakten El Hadary. Situationen föregicks av att Hadary krockade med två egna backar, då fick Davies skottläge från cirka en meter. Michael Bradley och Clint Dempsey gjorde USA:s övriga mål.

Cannavaros jubileum slutade i fiasko

När det gäller Italien så var det tänkt att bli Fabio Cannavaros stora match; försvararen gjorde sin 126:e landskamp och tangerade därmed Paolo Maldinis rekord på flest spelade landskamper. Men ingenting fungerade. Brasiliens Luis Fabiano gjorde 1–0 och 2–0, Italiens Dossena satte 3–0 i eget mål. Samtliga fullträffar kom under första halvlek. USA tog hand om semifinalplatsen framför Italien på fler gjorda mål.