Mot final – tack vare 'fegismål' och drama

Publicerad 2013-04-25

David Luiz stor hjälte på tilläggstid

Moses gör 1-0.

En livrädd Victor Moses ordnade Chelseas ledningsmål borta mot Basel.

Nu är engelsmännen på väg mot final i Europa League efter att David Luiz sedan satt segermålet 2-1 på tilläggstid.

Förra säsongen vann Chelsea Champions League. Nu kan de ta en unik dubbel med en triumf i Europa League säsongen efter.

”Han bara duckar”

Victor Moses ordnade i alla fall ett bra utgångsläge efter en märklig situation i den första semifinalen mot Basel. 22-åringen gick upp i luften på en hörna men fick lagkamraten Branislav Ivanovic framför sig.

– Moses är livrädd för Ivanovic som kommer framför. Han bara duckar och får den i pannan och i mål. Det är helt omedvetet, säger experten Hasse Backe i TV4 Sport.

Efter målet hade bägge lagen bud på mer. Fernando Torres prickade stolpen för Chelsea efter vackert förarbete av Eden Hazard. För Basel var det Valentin Stocker som var olycklig stolpskytt efter ett fint genombrott på egen hand av 24-åringen.

Vägen öppen

Eden Hazard kostade sedan även på sig att bränna ett friläge innan domaren Pavel Královec från Tjeckien klev in i handlingen. I den 86:e minuten föll Stocker i straffområdet i en närkamp där César Azpilicueta fick foten på bollen och rensade snyggt. Domarne ansåg dock att det var en regelvidrighet och dömde straff.

Den placerade Fabian Schär säkert i mål och trodde att han räddat oavgjort. Men i den 93:e minuten avgjorde David Luiz matchen på en frispark till 2-1.

Nu ligger vägen mot finalen öppen för Chelsea inför returen i London den 2 maj. Även fast både Oscar och John Terry även de borde ha blivit målskyttar men istället brände varsitt öppet mål.