Lettland och Island fixade drömresultat – med blågula ögon

Takkur och pateicos.

Bottenlagen presterade när det som bäst behövdes.

Sverige fick hjälp närmare EM – av Island och Lettland.

Jumbolagen slog till ordentligt i går. Först vann Lettland mot Nordirland hemma i Riga. Sedan knep Island poäng av Spanien på Laugardalsvöllur.

Lettland hade inför mötet med Nordirland sju raka förluster – träningsmatcher inräknat.

I kvalet hade det bara blivit en seger på sex matcher och EM-chansen var för länge sedan borta.

Segersäkra

Nordirland – den stora överraskningen i grupp F – låg inför Lettlands-matchen två poäng efter Sverige, som tvåa i gruppen.

Laget har bland annat vunnit mot Sverige och Spanien i EM-kvalet.

En promenadseger mot Lettland – trodde alla.

Kanske underskattade Nordirland motståndet – första halvlek i Riga blev mållös efter stundtals bedrövligt spel.

– Vi var miljoner kilometer från det vi borde ha presterat, säger Nordirlands förbundskapten Nigel Worthington.

I andra halvlek kom Lettlands segermål. Nordirländske lagkaptenen – och Fulham-spelaren – Chris Baird styrde in 0–1 bakom den egna målvakten Maik Taylor.

Bröt måltorka

Det var Lettlands första mål sedan oktober förra året när laget besegrade Island med 4–0.

För Nordirland, som fortfarande är tvåa i gruppen, väntar Island härnäst.

– Där måste vi ha tre poäng, säger Nigel Worthington bestämt.

Island vände

Spanien, med sex raka segrar i ryggen, började starkast på Laugardalsvöllur.

Islands målvakt Arni Arnason tvingades till en fin räddning på en frispark från David Villa – men sedan kom vändningen.

I den 20:e minuten kastade sig Xabi Alonso in i en närkamp med Arnar Vidarson och fick det röda kortet direkt.

Spanien fortsatte att skapa chanser trots det numerära underläget men det var Island som tog ledningen.

Strax före paus språngnickade förre MFF-anfallaren Emil Hallfredsson in 1–0, ett resultat som stod sig ända till den 80:e minuten då Andreas Iniesta kvitterade för Spanien.