Hoppa till innehållSportbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Ni kan dra åt helvete!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-05

Fans som hatar polisen, lagar som ignoreras och ingen som bryr sig – därför har Italiens fotbollskultur förfallit

Hatet Fredagens kravaller som uppstod i samband med mötet mellan Palermo och Catania är bara ännu ett bevis att våldet blivit vardag i Italien. Ett av de största problem är oviljan att ta problemet på allvar. Lagar ignoreras och fansen visar öppet upp sitt hat mot ordningsmakten. Obs! Bilden är ett montage.

Lagar mot fotbollsvåld som ignoreras. Omoderna arenor med stora säkerhetsbrister. Ett utbrett hat mot motståndarfans och polis.

Därför har fotbollsvåldet blivit vardag i Italien.

– Vi måste omstrukturera vår idrottskultur och vi måste börja från grunden, säger Giovanni Lolli vid idrottsministeriet.

Palermofans slåss mot polis i bortamatchen mot Reggina. En linjeman träffas av en trumma (!) som kastats från läktarplats i Serie D. Polis i Bergamo drabbar samman med Atalantasupportrar. En 40-årig man omkommer efter att han försökt stoppa ett bråk i en lokal serie.

Det är några av våldsdåden som skakat italiensk fotboll. Inte den senaste säsongen – utan bara den senaste månaden.

Och i fredags kväll kulminerade våldsvågen när Catania-huliganer gick till attack mot polis efter derbyt mot Palermo. Hundratals skadades och den 38-årige polismannen Filippo Raciti dödades.

Bara tre arenor som duger

Så sent som för knappt två år sedan infördes en lag med syftet att förhindra en sådan här tragedi.

Lagen innebär att åskådarens namn måste finnas på entrébiljetten, alla arenor med en kapacitet på över 10 000 åskådare måste ha övervakning och utökade möjligheter att låsa in misstänkta huliganer.

Om lagen har har haft någon effekt? Knappast.

Och det finns en väldigt enkel anledning till det: bara tre av liga-arenorna (Olympiaarenorna i Turin och Rom, samt San Siro i Milano) har anpassats efter de krav som lagen föreskriver.

På de andra arenorna har man helt enkelt ignorerat kraven.

Efter helgens händelser vill fotbollspamparna i Italien nu se upprustade stadions och säkerhetstänkande a lá England.

– Det engelska systemet fungerade på grund av att man tog det på allvar. När någon gör ett misstag där, då får de betala priset. Men i Italien är det aldrig någon som får betala, säger Mario Macalli, president för Serie C.

Men våldet finns även utanför fotbollsarenorna. Och precis som i fredags kväll, så sker det ofta att huliganer drabbar samman med polis.

142 skadade poliser

Förra säsongen skadades 142 poliser i fotbollsrelaterat våld i Italien.

Den här säsongen har 202 poliser skadats, en ökning med 42 procent.

Hatet mot motståndarfansen kan vara starkt.

Men på Sicilien är hatet mot staten och polisen ännu starkare.

Författaren Tomas Lappalainen har i boken ”Maffia” skrivit om den sicilianska maffian Cosa Nostra. Där förklarar han varför öborna avskyr staten.

– Det finns flera skäl. Men en av anledningarna till att det är en så låg tilltro till polismyndigheten är att Sicilien erövrats av främmande makter vid så många tillfällen, säger Tomas Lappalainen till Sportbladet.

– Det har lett till att sicilianare aldrig haft en stat som är skapad ur dem själv. Och det är en av anledningarna till att det skapats informella institutioner, som till exempel maffian.

De senaste uppgifterna från italiensk media pekar också på att Catania-huliganerna hade planerat attacken. Mot polisen – och mot den omkomne Filippo Raciti.

24-årige polismannen Salvatore Renda säger till Corriere della Sera:

– Jag eskorterade en grupp av Palermoanhängare till stadion när vi plötsligt anfölls av Catanias ultras. Vi fick allt möjligt på oss. Det var ett organiserat gerillaöverfall. Plötsligt blev det omöjligt att andas, jag mådde illa och svimmade.

– På sjukhuset fick jag reda på att Filippo Raciti hade dött. Jag kände honom, han var en vän, uppskattad av alla. Det är en tragedi. Man kan inte dö för en fotbollsmatch, säger han.

I går framkom det att Filippo Raciti varit nyckelvittne i en rättegång mot Catania-ultras, som stod anklagade för våldshandlingar i samband med Sicilienderbyt i september förra året.

– Filippo berättade för mig vad som hände vid rättegången. Mannen som blev avstängd från arenan lämnade rättegången skrattande och skrek förolämpningar mot Filippo. Nu kan den incidenten betyda något, även om ingen lyssnade på våra tidigare varningar, säger poliskollegan Claudio Anzalone.

22 personer häktade

Under helgen har polisen slagit till mot flera grupperingar av Cataniasupportrar och 22 personer har häktats.

Samtidigt pratar den italienska polisen om att bojkotta bevakningen vid framtida fotbollsmatcher, om inte situationen förändras drastiskt.

Och de får stöd från premiärministern Romano Prodi:

– Vi kan inte fortsätta att riskera polisofficerares liv. Fotbollsklubbarna måste börja ta ansvar för sina supportrars agerande och situationen måste förbättras radikalt, säger han.

Hur hårda straffen blir och vilka förändringar som kommer att genomföras, är än så länge oklart. Det kan bli fler inställda matcher, det kan bli spel inför tomma läktare.

Klart är att italiensk fotboll måste göra någonting.

Nu.

– Jag tror att hela (fotbolls)industrin måste förändras. Vi måste vara ödmjuka och anamma den engelska modellen. Om de lyckades lösa problemen, när de hade de värsta huliganerna i världen, så måste vi kopiera deras system, säger Aldo Spinelli, president i Serie A-klubben Livorno.

Följ ämnen i artikeln