Ronaldo historisk målskytt i Portugal

Publicerad 2012-06-17

Sköt landet till slutspel

Cristiano Ronaldo, 27, klev fram när det behövdes.

Med två mål såg han till att Portugal slog Holland med 2–1 och landet är nu klart för slutspel i EM.

Ronaldo blev även historisk – han är förste portugis att göra mål i fem stora turneringar.

– Portugal har uppnått sitt mål, säger Ronaldo till ESPN Soccernet.

Cristiano Ronaldo brände ett par lägen mot både Tyskland och Danmark. I dag, mot Holland, klev han dock fram.

Holland tog ledningen genom Rafael van der Vaart drygt tio minuter in i matchen, han placerad snyggt in 1–0 bakom målvakten Rui Patricio.

Men efter en knapp halvtimme svarade Ronaldo. Han blev frispelad av Joao Pereira och satte 1–1 bakom Maarten Stekelenburg.

Hyllade sonen

Ronaldo hyllade sin tvååriga son på sin födelsedag genom att suga på sin ena tumme efter målet.

Holland behövde en seger för att ha chans till avancemang och försökte skapa chanser i andra halvlek.

Men det blev i stället en kalldusch i den 75:e minuten.

Tvåa i ”Dödens grupp”

Portugal fick en omställning och Ronaldo satte full fart mot mål och fick den i bortre delen av straffområdet. Han var iskall när han fintade bort den holländske försvararen och tryckte in 2–1.

Därmed blev Portugal tvåa i ”Dödens grupp”, tre poäng bakom gruppettan Tyskland.

– Utan laget hade vi aldrig kunnat vinna. Portugal har uppnått sitt mål. Nu ska vi möta Tjeckien, det kommer att bli tufft, säger Ronaldo till ESPN Soccernet.

Danmark slutade trea och Holland blev sist på noll poäng.

Ronaldo historisk

Ronaldo har gjort mål i fem raka mästerskap, en bedrift ingen annan portugis har klarat av tidigare.

27–åringen har gjort mål under EM 2004, VM 2006, EM 2008, VM 2010 och nu i EM 2012.