Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

”Är kriminellt, folk utsätts för livsfara”

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21

FALKENBERG. Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är stenhård i sitt fördömande av händelserna på Gamla Ullevi under söndagen.

– Snacka om kriminell handling. Människor utsattes för livsfara.

Nilsson säger också:

– Jag vill absolut inte ha den form av pyroteknik vi ser i dag på arenorna.

Följ ämnen

Sportbladet får tag i SvFF:s ordförande när han är på väg till ett fotbollsmöte i Helsingborg och får en intervju under en lunchpaus.

Karl-Erik Nilsson har fått kritik emellanåt för att ge alltför bleka politikersvar i kontroversiella ämnen.

Kring bengalhändelserna från mötet mellan IFK Göteborg och Hammarby på Gamla Ullevi under söndagen råder det ingen tvekan om Nilssons uppfattning.

Personer i Hammarbyklacken kastade vid tre, fyra tillfällen i slutet av matchen tända bengaler upp mot andra läktarsektioner på Gamla Ullevi.

Vid åtminstone ett av tillfällena kastades en av bengalerna tillbaka mot Hammarbyfansen.

– Det här är ett beteende som i jämförelse med allt annat är fullständigt vansinnigt. Man kastar livsfarliga pjäser i publikhavet. Det har tagits till en ny dimension. Snacka om kriminell handling, säger Karl-Erik Nilsson.

– Jag hoppas verkligen att de som gjort det blir lagförda och avstängda. Den typen av beteende är helt, helt oacceptabelt bland människor oavsett om det är på en idrottsarena eller var det än är.

”Har fått mängder av mejl”

Vad sätter du för benämning på de som kastar bengaler upp på en läktare med familjer och barn?

– Förmodligen är det straffbart om jag skulle uttrycka vad jag egentligen tycker. Det är helt befängt. Var finns empatin? Hur tänker man? Det är helt obegripligt.

Går det att se att pyroteknik blir tillåtet efter en sådan här händelse?

– Hur det ska se ut med legal pyroteknik vet vi inte än. Det finns möjligheter att lösa det. I många större evenemang med publik har man ju pyroteknik.

Men då är det ju arrangören som står för det.

– Ja, och hur det här ska gå till måste vi testa först och alla de proverna är ju inte gjorda.

Under söndagsnatten och måndagen har Sportbladet tagit emot mängder av mejl från människor som anser att det nu får vara nog, att de inte kommer gå på allsvensk fotboll mer.

Vill inte ha det så här

Även SvFF och Karl-Erik Nilsson personligen har fått flera mycket upprörda mejl.

– Det är naturligt att känna en uppgivenhet. Men vi måste komma vidare, utreda och döma av. Enskilda galenpannor får inte vara de som styr och sätter vår agenda.

– SEF och klubbarna jobbar oerhört proffsigt med det här. Det jobbas och slits bland stora delar av fansen. Det finns en bra dialog med supporterföreträdarna.

– Men de som finns i närheten på läktarplats – kompisar, läktargrannen – måste reagera för att få stopp på det här. För det är klart att folk vet vilka det här är.

– Bland alla pyroteknik-kramare måste det här vara en händelse som gör att man måste tänker till väldigt, väldigt noga. Har det inte gått alldeles för långt nu? undrar Karl-Erik Nilsson.

Vilken är din personliga åsikt: hör pyroteknik hemma på fotbollsarenorna?

– Vi ska ha trygghet och trivsel på våra arrangemang. Det finns många som tycker att pyroteknik kan bidra till den trivseln, men då måste det vara legal pyroteknik. Den pyrotekniken vi ser nu är - inte - tillåten.

– Jag vill absolut inte ha den form av pyroteknik vi ser i dag. Det måste vara i andra former som är trygga och säkra men som också kan bidra till höjd stämning.