Äga en klubb? Tja, det gick ju bra för pappa...

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-07

Här är historien om Romans son som vill köpa FCK

Om FC Köpenhamn besegrar Panathinaikos spränger de skandinavisk fotbolls egen ljudvall.

Om de smörjer en 22-årig ryss på rätt sätt så flyttar de in i ett annat universum.

Det är skillnad på framtidsdrömmar och framtidsdrömmar.

Det kan visa sig ha varit hela den skandinaviska fotbollshistoriens viktigaste fika.

På den ena stolen: Carsten Koch, före detta skatteminister, 65 år gammal.

På den andra: Arkadij Abramovitj, rikemansson, 22.

Uppe på bordet: den redan överlägsna danska toppklubben FC Köpenhamn.

De två männen – eller ja, mannen och spolingen – hade ägnat morgonen åt att gå igenom den unga anglo-ryssens halvmiljardsförslag.

Koch hade förklarat hur han och FC Köpenhamns övriga aktieägare såg på saken. Abramovitj hade berättat om sina planer.

Då hade de suttit på luxuösa Hotel D’Angleterre vid Kongens Nytorv i Köpenhamn. Nu hade de gått runt hörnet för en mer informell brunch på Café Victor, platsen där stadens rika och berömda visar upp sig.

De skiljdes med ett handslag.

Det här var förra lördagen. Sedan dess har de danska idrottsmedierna i stort sett inte gjort någonting annat än att tolka vad allt det här egentligen betyder.

Köpte Parken för 13 år sen

Drygt 13 år har nu gått sedan FC Köpenhamn först lät börsintroducera sig och därefter köpte upp den danska nationalarenan, Parken.

Fotbollsföreningen FC Köpenhamn svaldes av Parken Sports & Entertainment, paraplybolag i nöjesindustrin.

Ungefär samtidigt kollapsade de svenska storklubbarnas internationella konkurrenskraft, och Rosenborgs storhetstid började långsamt att klinga av.

Det senaste årtiondet har sedan hela diskussionen om nordisk klubblagsfotboll mynnat ut i ett evigt refererande till FCK; deras modell att först bygga ekonomi och därefter fotbollslag, att skapa en budget för spelarköp genom att arrangera konserter och sälja pilsner.

I april 2007 var ännu en ligatitel på väg in, klubben hade för första gången deltagit i Champions League-gruppspelet och börskursen för Parken Sports & Entertainment var uppe i rekordhöga 885,62 danska kronor.

Sedan kom finanskrisen.

I somras var samma kurs nere i 71,50 och ifjol gjorde FCK:s omhuldade moderbolag en förlust på drygt 300 miljoner kronor.

Det talades om en avregistrering från börsen och en nedmontering av spelartruppen – ett slut på FC Köpenhamns guldålder och drömmen om en internationellt konkurenskraftig skandinavisk storklubb.

Flyttade till England

Arkadij Abramovitj flyttade till England för sju år sedan, när han var 15 år gammal.

Hans pappa Roman hade då precis köpt en fotbollsklubb som kombinerade en sammanstörtande ekonomi med sportsliga framgångar, ett Chelsea som återigen lyckats kvala in till Champions League trots att skuldberget vuxit till en bra bit över miljarden.

Själv skolades Arkadij Abramovitj in i det engelska skolsystemet, började på prestigefyllda Eton College och växte med tiden in i ett brinnande intresse för såväl affärer som fotboll.

Allmänhetens första reaktion på hans förhandlingar med FC Köpenhamn var såklart att han bara var en front – att det i själva verket var Roman Abramovitj själv som ville utöka sitt fotbollsimperium – men med tiden har det alltmer framstått som att investeringsplanen faktiskt utgår ifrån honom själv.

Arkadij Abramovitj är en ung, nyutexaminerad man med några miljarder på banken och en karriär att leta upp. Han gillar bollar och siffror.

Äga en fotbollsklubb? Tja, det gick ju bra för pappa.

”Det är absurt”

Initialt var Carsten Koch ganska förtegen om vad som egentligen sagts mellan honom och Arkadij Abramovitj. Inte förrän det började antydas att hela spektaklet egentligen bara var en charad för att få nytt liv i en likstel börskurs röt han ifrån:

– Det är absurt. I lördags hade jag ett möte med Abramovitj och hans rådgivare, och omedelbart därefter blev jag uppringd med frågan om jag inte ville äta frukost med dem innan de åkte hem.

För bara några dagar sedan utvecklade han:

– Mitt intryck är att det är ett seriöst intresse från Abramovitjs sida. Det kan ändras, men så ser det ut för ögonblicket. Vi står i ständig förbindelse, och nu avvaktar vi vad som sker.

”Låg ett stort kuvert och väntade...”

Ikväll spelar FC Köpenhamn en match som kanske är den största i klubbens historia.

Den framstår som en bisak.

Det är som att alla inblandade accepterat att gränsen mellan gruppspel och åttondelsfinal är en sorts gräns för potentialen i klubbens gamla affärsmodell – men bara början på en framtid som kan bli något som skandinavisk fotboll aldrig tidigare skådat.

I lördags befäste FCK sin löjligt stora 19-poängsledning i den danska ligan med en bekväm 3–1-seger över Esbjerg.

Något speciellt med den matchen, med tanke på omständigheterna? Tränaren Ståle Solbakken flinade stort.

– Jo, det låg ett stort kuvert med 10 000 rubel och väntade på mig vid min plats i omklädningsrummet.

Följ ämnen i artikeln