Bank: En av svensk idrotts största skandaler någonsin
Den som velat sniffa har känt stanken länge, ändå var det en chock att rötan nådde ända hit.
Till Sveriges största klubb, till allsvenskans största rivalmöte.
Det är här vi står nu, och ibland är även en missad match ett steg mot ett vunnet krig.
Kenny Stamatopoulos hivade medicinbollar, hoppade över häckar, gjorde en riktigt fin dubbelräddning, och när det var dags för taktiskt helplansspel ställde han sig i förstaelvans mål.
Det föll sig så att jag ägnade min tisdagsförmiddag åt att specialbevaka AIK:s målvaktsträning ute på Karlberg.
Fåglar kvittrade, gräset doftade gott, det var halvannan timmes totalidyllisk fotbollsupplevelse.
Det var på sätt och vis prologen till en av svensk idrotts största skandaler någonsin.
Nu var det bara IFK:s sportchef Mats Gren – en man som man nog inte ska lita på med sina hemlisar – som först påstod att det var en AIK-målvakt som utsatts för påtryckningar, för att sedan ta tillbaka det, med tillägget att ”det tydligen inte bara var en spelare heller”.
Varför tar de risken?
Vi vet inte med säkerhet vem eller var eller hur.
Men vi vet varför. Och vi vet att det hänt förut.
Fixade matcher är ett enormt problem, internationellt och i Sverige. Journalister som Sportbladets Robert Laul och DN:s Jens Littorin har ägnat mycket energi åt i det otacksamma arbetet att belysa kriminella nätverks försök att styra matchresultat på svensk fotbolls bakgårdar.
Men det här är inte bakgården längre.
Det här sker inte i Gunnilse eller Landskrona eller Kristianstad, med okända spelare som hamnat i orätta händer. Det sker i AIK, det sker för IFK Göteborg, och min initialreaktion är att det är något i det som skaver: att det är en så pass exponerad miljö att planera brott i. Om man kan dra in miljoner på att påverka division I-spelare – varför tar man då risken att ge sig på relativt välavlönade spelare i en miljö som granskas av precis alla?
Men nu är rötan tydligen här. Det här händer med den sortens insats att vi fick se hela svensk fotbolls maktcentrum slå sig ner och hålla akut pressträff.
Ett steg i rätt riktning
Sef, polisens specialgrupp, RF kommenterar, klubbrepresentanter beskriver läget med bekymrade miner, förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand gör sin egen tolkning av George Bushs 9-11-tal: ”make no mistake, we will hunt you down”.
Och det är väl bra.
Blåvitt–AIK ska vara ett skyltfönster för allsvensk fotboll, nu blev det en timmeslång reklamfilm för arbetet mot organiserad kriminalitet.
Kunskap är steg ett för att kunna bemöta det största hot som, vid sidan av dopning, finns mot det som Sef:s Mats Enquist kallade ”idrottens integritet”. Om vi vet att det här finns kan vi hjälpa brottsoffer, och sätta lampan mot brottslingarna.
Spelutredningen från i våras, med lagförslaget om ny brottsrubricering och åtföljd för spelfusk (i grövre omfattning ska det kunna ge sex års fängelse), är ett steg på vägen.
De skyldiga måste kunna lagföras, visselblåsare måste få skydd, medvetenheten om problemet måste finnas på alla nivåer.
Det handlar om integritet
Nu hände det i en organisation med stora möjligheter att skydda sin personal. Andra dagar händer det en halvtidsjobbande ytterback i en division I-klubb, som inte alls har samma grundtrygghet.
Det gör det inte mindre allvarligt, bara mindre synligt. Rötan är samma i båda fallen, den måste behandlas på samma sätt.
Det tog tid innan svensk fotboll tog problemet på allvar, men de gör det nu, de har gjort det ett tag. Den sista kvarvarande naiviteten sopades just bort.
Vi måste skydda integriteten, sa de som skyddar vår fotboll.
Vi är helt överens i det, det är den frågan vi diskuterar idag.
I morgon kan vi ta upp en annan, större fråga, som handlar om ansvar, och där väldigt många aktörer sitter i samma svängiga sponsorbåt.
När IFK Göteborg och AIK väl möts kommer det att dröja en kvart av första halvlek innan speakern på Gamla Ullevi, i linje med svensk fotbolls sponsoravtal, informerar om Svenska Spels aktuella liveodds på matchen.
Svensk idrott uppmuntrar sin publik att dricka alkofri öl och spela med förnuft. Det handlar om integritet.