Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Siffrorna från PL väcker nya frågor

Publicerad 2016-04-14

Så många dopingstestades i världens mest lukrativa liga

Zlatan Ibrahimovic stämmer Ulf Karlsson efter dopinganklagelser samtidigt som en läkare enligt tidningen Sunday Times hävdat att han dopat 150 idrottsstjärnor.

Nu fortsätter diskussionerna kring världsfotbollen efter att The Times publicerat oroande siffror.

En tredjedel av spelarna i Premier League dopingtestades inte en enda gång under förra säsongen.

Följ ämnen

38-årige läkaren Dr Mark Bonar, baserad i London, hävdade enligt Sunday Times att han delat ut dopingpreparat till 150 toppidrottare. Enligt honom själv rör det sig om brittiska toppcyklister som tävlat i Tour de France, om tennisspelare, om cricketspelare – men också om spelare som är eller har varit aktiva i Premier League.

”Chockad och djupt oroad”

– Jag är chockad och djupt oroad av de här uppgifterna. Alla som älskar sport förtjänar att få följa idrotter där alla tävlar på lika villkor. Jag har nu bett om en utredning dels för att ta reda på varför vi inte kunde stoppa detta redan för två år sedan, dels för att se till så att brittisk idrott fortsätter att vara ren från dopning, sa politikern John Whittingdale, ordförande i Storbritanniens kommitté för kultur, media och idrott.

Kort därefter kom Ulf Karlsson, tidigare förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget, med dopinganklagelser mot Sveriges störste fotbollsstjärna Zlatan Ibrahimovic. Ord som nu lett till en stämning mot Karlsson från 34-åringens avdokater.

Men hur väl testas egentligen fotbollsstjärnorna? Oroande lite menar The Times.

En tredjedel testades aldrig

De har kommit över siffror från engelska fotbollsförbundets antidopingorganisation. De visar att bara två tredjedelar av ligans spelare dopingtestades under förra säongen.

366 av totalt 530 spelare i världens mest lukrativa fotbollsliga Premier League testades samtidigt som resten varken ombads lämna urin- eller blodprov någon gång under en tolv månader lång period.

Statistik som lär starta nya diskussioner kring fotbollens dopningsarbete.