”Bedrövliga” brassar vann utan att imponera

Brasilien var länge illa ute mot Nordkorea och spelade ”bedrövligt” enligt SVT:s expertkommentator Glenn Strönberg.

Men till slut lossnade det.

Dungas manskap vann med 2–1 efter två vackra mål av Maicon och Elano.

– Det är upp till bevis mot Portugal och Elfenbenskusten, säger Strömberg.

Nordkorea – som spelade sin första VM-match på 44 år – ställde som väntat upp med en defensivt inriktad uppställning. Men Brasilien, med offensiva stjärnor som Kaká, Robinho och Fabiano, hade i första halvlek inget motdrag. Det var tempofattigt och lojt.

”Inte en tanke”

Efter en halvtimme utbrast expertkommentatorn Glenn Strömberg i SVT:

– Det här är bedrövligt, Brasilien, att spela fotboll på detta viset, att gå och spela fotboll och inte ha en enda riktigt bra idé och tanke framåt. Det finns två godkända spelare och det är Lucio där bak och Robinho där framme och då har de ändå inte gjort speciellt mycket.

Efter paus växlade Brasilien upp från ettan till fyran och i 55:e minuten kom ledningsmålet. Elano smekte fram en djupledspassning till Maicon som såg ut att komma ur vinkel långt ner vid kortlinjen.

Nordkorea reducerade

Men då målvakten Myong Guk Ri väntade sig ett inlägg och tog ett kliv framåt överraskade Maicon med att skruva in bollen vid första stolpen.

Brasilien fortsatte att dominera och i 72:a minuten kom 2–0 som ett brev på posten. Robinho serverade en magnifik genomskärare till Elano som rullade in bollen i mål en bredsida.

Men den till synes säkra ledningen fick brassarna att slappna av. I näst sista minuten tilläts Nordorea reducera. Jong Tae-Se nickade ner bollen till Ji Yum Nam som tryckte in bollen i nät.

Brasilien vann – utan att imponera. Det krävs betydligt bättre insatser mot Portugal och Elfenbenskusten.

– Där måste de upp till sitt max och spela som de gjorde under första kvarten i andra halvlek, säger Strömberg.