Missarna som sänkte Serbien

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-13

Utvisning och hands blev ödesdigert

Först visades Aleksandar Lukovic ut – sedan stoppade Zdravko Kuzmanovic bollen med handen.

Asamoah Gyan placerade in 1–0 på straff, säkrade Ghanas seger mot Serbien och firade med en segerdans.

Ghanas "Black Stars", de svarta stjärnorna, har drabbats hårt av skador inför VM-turneringen. Chelseastjärnan Michael Essien fick kasta in handduken för några veckor sedan och ströks ur 23-mannatruppen.

Inters Sulley Muntari finns med i truppen, men var inte på planen mot Serbien. En lårskada gjorde att Muntari inte kom till spel.

Ghana svarade därför med att packa mittfältet med fem man och lämna Asamoah Gyan ensam längst fram. Det gjorde att målchanserna blev få.

Händelserik sista kvart

Serbiens främsta chans gick till Nikola Zigic efter en knapp timmes spel. Men den store anfallaren fick inte ordning på fötterna när anfallskollegan Marko Pantelic spelade fram till ett jätteläge.

Mötet mellan Serbien och Ghana såg länge ut att sluta 0–0, men i 74:e minuten bröts dödläget. Serbiens Aleksandar Lukovic drog Asamoah Gyan i tröjan, fick sitt andra gula kort och visades ut.

Paradoxalt nog var det Serbien som tog över efter utvisningen och Milos Krasic fick ett jätteläge. Men det stenhårda skottet från nära håll gick rakt på förre Hammarbymålvakten Richard Kingson som gjorde en jätteräddning.

1–0 på straff

Och i 83:e minuten kom nådastöten för serberna. Ett inlägg var på väg mot Kevin Prince Boateng, men serbiske inhopparen Zdravko Kuzmanovic slängde upp handen och stoppade bollen.

Asamoah Gyan gjorde inget misstag från straffpunkten utan placerade kallt in matchens enda mål bakom Vladimir Stojkovic. Gyan hade sedan läge att utöka på tilläggstid, men skottet tog i stolpen.