Dagens namn: Tord, Turid

Otroliga scenerna när Turkiet vann EM

Publicerad 2017-10-10

VM-kvalet slutade i ett stort misslyckande.

Men igår fick Turkiet till sist skrika ut ett förlösande fotbollsjubel när landet vann EM för amputerade – inför 40 000 åskådare.

– Jag kunde aldrig drömma om att få spela i en sådan här atmosfär, säger en av guldhjältarna, Ömer Güleryüz, till Hurriyet.

I går firade Island sin plats i fotbolls-VM samtidigt som Kroatien blev klar som seedade i playoffspelet. I samma grupp spelade Turkiet en helt betydelselös 2–2 match borta mot Finland som till slut gjorde att laget slutade på fiaskoartade fjärde platsen i kvalgruppen.

Men trots det har Turkiet en fotbollsseger att jubla för i dag.

För efter ett osannolikt drama är landet Europamästare för amputerade.

Efter ett galet intresse i det arrangerande landet flyttades finalen till Besiktas hemmaarena, Vodafone Park. Där såg 40 000 åskådare Ömer Güleryüz sätta 1–0 i slutminuten av första halvlek (matcherna spelas 2x25 minuter).

England kvitterade matchen i sista ordinarie minuten. Men anfallaren Osman Çakmak tänkte inte förlora sin livs match.

– Vår tränare sa till mig före matchen att England var obesegrade, men då sa jag att de har inte spelat mot oss än.

Dramatiskt avgörande

Çakmak förlorade sin vänstra fot när han klev på en landmina under sin militärtjänst. Med den högra blev han hela Turkiets hjälte när han sköt hem segern i den andra övertidsminuten.

Hela arenan exploderade i ett glädjevrål och allra gladast var Osman Çakmak som rusade ut mot publiken och firade guldmålet.

Efter slutsignalen hyllas laget från alla håll. President Recep Tayyip Erdoğan gratulerade laget och fotbollslandslagets förre förbundskapten Mustafa Denizli beskrev en ”lagkänsla som visade att man skulle vinna redan från start”.

Men bäst sammanfattade kanske ändå tidningen Hurriyets kolumnist, Kanat Atkaya, segerlagets insats trots en svår samhällssituation där funktionshindrade har stora problem i vardagen.

”Vi har gett dem lidande, de har gett oss en seger. Det finns inget mer att säga än så”, skriver han.