Målet: Nå allsvenskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-27

Sagan om hur kompisgänget från Borlänge fick Åshöjdens BK att blekna i jämförelse ...

I Sveriges högsta fotbollsserier finns i år sju herrlag som startades och drivs av invandrare.

Självsäkrast är en division två-klubb som i snitt vinner med sex mål, har en trupp med fjorton nationaliteter, troligen fler fans än IFK Göteborg – och som var totalt okänd för sex år sedan.

För då fanns den inte ens.

Här är historien om kometlaget Dalkurd FF.

Adnan har uppfunnit en egen sås.

Den finns på hans godaste pizzor, som kebabspäckade Sommar Special, kundernas favorit. Amore i Leksand har funkat ekonomiskt i flera år, så i fjol unnade sig Adnan en ny utgift:

Han skickade sextontusen kronor till ett division tre-gäng borta i Borlänge, ett lag han knappt sett och som förvarade utrustningen i garage och bakluckor. I gengäld krävde han… ingenting. Inte ens pizzerians namn på matchdräkten.

Nu står ändå Amore listat på Dalkurds hemsida bredvid andra företag: Botans kebab i Stockholm. Insjön pizzeria. Pizzeria Erkut i Rättvik.

Av lagets fyrtioåtta sponsorer kan du äta snabbmat på tjugosex, kanske har de allihop uppfunnit egna såser.

Och kanske hade ingen stått där om det inte vore för två män och en bil.

–?Vi är väldigt aktiva för att få kunder. Det krävs tjat. Vår ordförande och sponsor-ansvarige åker runt och presenterar laget och en del företag hakar på. Det är jättesvårt att komma in i större bolag i Borlänge som SSAB, så vi får mest enmans- och tvåmansföretag. Men de finns i Gästrikland, i Hälsingland, i Uppland. I Örebro. Och pizzerior har inte varit kända för att sponsra föreningar, för det är ingen som har varit på dem. Det är tur för oss, säger Dalkurds sportchef Elvan Cicen.

Det finns inget entydigt svar på varför pizzerior stödjer ett fotbollslag tio mil bort. En del är kurder som känner ett stolt släktskap, en del har barn i föreningen, en del lockas av raketresan genom serierna.

Klättringen började 2004. Elvan Cicen hade i flera år arrangerat plojmatcher på lördagskvällarna för att hålla Borlänges ungdomar borta från strul. Hellre att de kämpade mot extremt irrationella högeryttrar än ytterst irrationella högerextremer, tyckte han. Men nu ville han växa och nå fler, så lagom till hösten grundade han ett fotbollslag ihop med vännen Ramazan Kizil.

Dalkurd fick fort ihop fyrtio spelare. Sjunde maj 2005 debuterade de mot Grängesberg i division sex, med tanklös offensiv släppte de in två mål men gjorde sju.

Swi-wi-wi-wish!

En snabbspolning senare står Dalkurd på Ängevallen i soliga Härnösand, det är tjugofemte april 2009 och vad som hände under tidshoppet går att läsa i statistiken: På fyra säsonger har laget klättrat fyra divisioner. Av 75 seriematcher har de vunnit 68 och har en plusmålskillnad på 421.

Nu väntar Älgarna i division två norra Svealand, och mittfältaren Seyhmus Abic, 28, är en av dem som oroar sig över grusplanen. 1999 bildade han anfallspar med Zlatan Ibrahimovic i u-landslaget, fem år senare lämnade han Brage för att representera kommunens nyfödde lillebror.

–?Jag är i Dalkurd för glädjen, underhållningen i omklädningsrummet. Man längtar hela dagarna efter träningen, man är där en halvtimme före, alla skojar med alla. Och är du ny så blir du rakad, det spelar ingen roll hur långt hår du har, det ska av, säger Abic.

Så brukar man tycka om just sitt lag. Tror du på allvar att det finns mer stolthet i Dalkurd än i Älgarna?

–?Verkligen. I tvåan brukar alla ha löner, men det är inte många av oss kurder som får något, vi vill se laget lyckas, vi kör på.

Kanske har han rätt, för Dalkurds oro är obefogad. I inledningen gör de två enkla mål, och efter lite svaj skrivs slutsiffrorna till 1–3, serieledningen är intakt.

Det kan verka som en skräll att nykomlingarna är i topp, men styrelsen är inte förvånad. Nej, från deras sida är framgången ett krav, förklarar tränaren Bernhard Brcic:

– Du får inte glömma att det här är en annorlunda klubb, annorlunda tänk. Den är osvensk i hur man vill framåt. ”Etablera sig” finns inte i vårt vokabulär. Jag har ett krav på mig: att vinna serien. Gör jag inte det har vi misslyckats.

”Osvensk” är ett suddigt ord.

Det pekar lika mycket åt sorglösa dribblers på fotbollsplanen som åt kontinentala grannar som unnar sig vin på vardagar. Och det som främst gör Dalkurd otypiskt är inte de fjorton nationaliteterna i a-truppen, utan styrelsens mix av sportsliga krav och socialt ansvar.

Å ena sidan har de i fem raka säsonger sagt att spelarna antingen vinner serien

eller gör fiasko. Å andra sidan tar de öppen ställning för en socialdemokratisk EU-parlamentariker och riskerade att få ordföranden Ramazan fängslad i Turkiet sedan han talat kurdiska på ett valmöte.

Det blir tydligare på lägre nivå: Dalkurds tio-till-tolvåringar tränar fyra gånger i veckan, men får samtidigt hjälp utanför fotbollen.

– Ofta har de föräldrar som är analfabeter och inte kommer in i samhället. Där är Dalkurd en bra bro. Ibland går föreningen i stället för föräldrarna på kvartssamtal med barnen, det kan ge bättre resultat, säger Elvan.

Ett ännu uddlösare ord är ”invandrarlag”.

Från division två och uppåt finns i år sju lag som tydligt präglas av en annan nationalitet än svensk. Assyriska är grundat av invandrare från Libanon, men har inte trivts med benämningen på femton år. Valsta IK la mest till ”Syrianska” för att få en tydligare profil och fler sponsorer. Dalkurds namn är en balansakt: ursprunget måste synas, men inga får knuffas bort.

–?Många ville heta Kurdistan FF, men då skulle det bli en vi-mot-dom-känsla. Till slut valde vi rätt, för vi har ”dal” som i Dalarna men ändå något med ”kurd”. Det sista är viktigt framförallt för de äldre som har flytt hit. Våra föräldrar vill stå på läktaren och skrika ”he-ja Dal-kurd” utan att… ja, frukta en k-pist i ansiktet, säger Elvan.

Namnet har satt sig över hela Europa.

I vintras stod tränaren Bernhard och räknade in truppen när han märkte ett okänt tillskott. En ny fransman vinkade åt spelarna och förklarade att han inte kunde svenska men ofta tryckte in www.laget.se/dalkurd för att se på bilderna. Nu hade hans pappa betalat flygbiljett och boende för en veckas provspel. Sju dagar senare åkte han hem, nobbad men glad.

Dalkurd har vunnit en kurdisk turnering i Tyskland, fått turkiska fans och varit med i ett timmeslångt tv-program som sändes över kontinenten.

Någonstans där ligger förklaringen till styrelsens självförtroende. Fyra divisioner kunde laget klättra eftersom grundstommen höll den klassen, men det som tyder på vidare framgång är att utländska spelare vill till Borlänge.

Inte för att hitta ett osvenskt invandrarlag, utan för att försöka bygga Europas yngsta storklubb.

Det ser Elvan fram emot.

–?När vi startade skulle vi först nå division två. Nu ska vi vinna den här serien, och tar vi oss sedan till superettan så blir det inga problem att nå allsvenskan, för det kommer hela tiden fler spelare. Varför måste jag säga var det här ska sluta?

INVANDRARKLUBBAR SOM KLÄTTRAT I SERIESYSTEMET – PANELLINIOS HAR 15 OLIKA NATIONALITETER I LAGET

Panellinios

Från: Skärholmen

Division: 2 Södra Svealand

Nationaliteter: 15 (svensk, grekisk, chilensk, algerisk, polsk, sierra leonsk, ugandisk, afghansk, albansk, assyrisk, turkisk, kurdisk, marockansk, angolansk, filippinsk).

Bildades: 2002 tog ett grekiskt kompis­gäng över division 6-laget FK Farma av ett par italienare. Namnet Panellinios –”hela Grekland” – plockades efter en tidigare svenskgrekisk klubb. Sen tog det fem år att klättra fyra divisioner.

Målsättning: Ska i första hand hänga kvar. Om tre år ser klubben det som realistiskt att nå upp till division ett.

Akropolis

Från: Akalla/Kista

Division: 2 Södra Svealand

Nationaliteter i a-truppen: 11 (svensk, grekisk, tunisisk, spansk, chilensk, bosnisk, irakisk, turkisk, uruguayansk, trinidansk, thailändsk).

Bildades: 1968 som ett basket- och volleybollag, men fotboll kom med efter ett par år. Basketkillarna bröt sig loss 1987, plockade bort två bokstäver och bildade Akropol, så till sist var all fokus på fotbollen som de senaste åren börjat satsa.

Målsättning: Vill klättra ytterligare en division de kommande två åren, och att nå superettan kan i bästa fall gå på tre-fyra år.

Valsta Syrianska

Från: Sigtuna

Division: 1 Norra

Nationaliteter: 13 (svensk, nigeriansk, chilensk, bulgarisk, amerikansk, turkisk, bosnisk, serbisk, libanesisk, syrisk, montenegrisk, eritreansk, finsk).

Bildades: 1993 som Valsta IK, men insåg att det var lättare att ragga sponsorer om de gick ihop med korplaget Syrianska Föreningen. Direkt efter sammanslagningen ökade de sportsliga framgångarna.

Målsättning: Siktar mot superettan i år. Bedömer att kvaliteterna finns och att fjolårets femteplats var en besvikelse.

Assyriska

Från: Södertälje

Division: Superettan

Nationaliteter: 5 (svensk, brasiliansk, gambiansk, assyrisk, kosovansk)

Bildades: 1971 som Europas första assyriska kulturförening, men egentligen redan 1967 då 200 personer kom hit från Libanon. Fotbollen började i korpen, och fortsatte i division 7 där man första året förlorade alla matcher. 30 år senare låg man i allsvenskan.

Målsättning: Vill vara ett etablerat topplag. Skapade i fjol en treårsplan med sikte på allsvenskan och säger sig nu ha bättre förutsättningar för att inte åka ur direkt igen.

Arameiska-Syrianska

Från: Botkyrka

Division: 1 Norra

Nationaliteter: 12 (bosnisk, serbisk, svensk, syriansk, kurdisk, libysk, sierra leonsk, ivoriansk, turkisk, nigeriansk, ghanansk, bangladeshisk)

Bildades: 1980 i Norsborg som en kulturförening med öppen förskola, resor och musik. I dag har de drygt 2?200 medlemmar och växer starkt. Dansen och hantverksaktiviteterna finns kvar, men huvudverksamheten är nu fotboll.

Målsättning: Vill etablera sig som ett svenskt elitlag. Det betyder att de inom tre år ska ligga i superettan, därefter finns ingen uttalad målsättning.

Syrianska

Från: Södertälje

Division: Superettan

Nationaliteter: 5 (svensk, serbisk, bosnisk, turkisk, syriansk).

Bildades: 1977, men tog ett avgörande steg 1997. Då formulerade man ledorden ”division 1 år 2001” och stöpte om träningarna, arrangemangen och sponsorbiten till att bli proffsigare. Man misslyckades i kvalet till superettan både –01 och –05, men tog sig i höstas slutligen upp.

Målsättning: Är nykomlingar och vill främst klara nytt kontrakt. Ambitionen är att spela i allsvenskan, men i dag tror sig inte ledningen vara redo för att avancera dit.