Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Champions Leagues allra sjukaste köplag

Publicerad 2015-09-30

För 18 år sedan fanns ingenting – nu hemma-
debuterar Europas märkligaste huvudstad i CL

På en servett designade president Nursultan Nazarbayev delar av sin nya huvudstad.

Där byggdes Vita huset, triumfbågen och en mäktig fotbollsarena.

Sedan behövde han bara ett lag också.

Sex år senare hemmadebuterar FC Astana i Champions League.

Ingenting, ingenting, ingenting... Men sedan tonade det upp sig. De enorma glashusen, huset format som en spira hållandes en guldkula som presidenten designat på en servett under en sen middag, triumfbågen, Vita huset, det gigantiska presidentpalatset, finansdepartemendet i form av en dollarsedel och världens största tält. Vi välkomnades till Astana, världens kanske märkligaste huvudstad mitt ute på världens största stäpp.

Fick 97,7 procent av rösterna

För 18 år sedan existerade inte ens staden. Då var platsen intill Ishim-floden mest känd för fånglägret där Sovjetunionen placerade fruar till landsförrädare och områdena där landet testade sina kärnvapen. Men för 18 år sedan fick en man en idé.

Kazakstans president Nursultan Nazarbayev har styrt landet sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991. Landets ledare får egentligen bara sitta i fem år men Nazarbayev har infört ett undantag gällande just honom. I det senaste valet fick han 97,7 procent av rösterna. Exakt hur han kom fram till den siffran förblir oklart.

Men 1997 kände Nazarbayev i alla fall att den gamla huvudstaden Almaty längst ner i söder inte dög åt det nya, rika och stolta Kazakstan (den officiella förklaringen talade om en riskzon för jordbävningar). Han bestämde sig helt enkelt för att flytta staden. Tundran mitt ute i ingenstans, i norr där det fanns fler vargar än människor, ansågs som den perfekta platsen. Strategiskt placerad i riktning mot bundsförvanten Ryssland.

De statsanställda klagade till en början men hade inget val. Huvudstaden revs upp och flyttades. På tundran ritade presidenten, tillsammans med utvalda arkitekter, upp skrytbygge efter skrytbygge. Inte så svårt kanske när du har ett land lika stort som västra Europa fullpackat med olja och gas.

Flyttade klubben från annan stad

Om inkomsterna fördelats jämnt mellan landets invånare hade varenda en av de 17 miljoner kazakerna varit mångmiljonärer nu. Men vill du ha en egen triumfbåge, världens största varuhus med en konstgjord strand influgen från Medelhavet, en kopia på Vita huset och en av världens största konserthus med plats för 3500 åskådare så får det där med rättvisa stå åt sidan.

– Presidenten brukade skämta om att vi byggde konserthuset rakt framför hans residens och att byggarbetsplatsen, med oss inkluderat förstås, hela tiden stod under hans kontroll, som arkitekten bakom konserthuset, Manfredi Nicoletti, berättat.

En stolt huvudstad behöver också en stor fotbollsarena. Men en stor fotbollsarena behöver dessutom ett stolt fotbollslag. Resultatet blev att klubben Lokomotiv, som bildades i december 2008 efter att Megasport och Alma-Ata slagit ihop sina verksamheter, fick följa samma öde som huvudstaden själv. Statliga järnvägsbolaget Temir Zholy gick in som huvudsponsor och enades sedan med staten om att flytta laget från Almaty till Astana.

FC Astana grundades 2009 och blev tvåa i ligan första säsongen. Detta sedan ett stjärnlag värvats ihop genom att spelare övertogs från andra nationella klubbar som därigenom i praktiken tvingades i konkurs. Den stora statliga finansieringen gjorde också att en kazakisk klubb för första gången hade makten att värva spelare från den ryska högstaligan.

Stoppades av Uefa

2010 vann Astana cupen och skulle ha spelat i Europa League om inte Uefas regler satt stopp. De krävde att en klubb skulle ha varit aktivt i minst tre år för att få släppas in i de europeiska cuperna. Det stoppade inte FC Astana.

Den 4 juli 2013 steppades satsningen upp ytterligare när fotbollsklubben införlivades i den av president Nazarbayev grundade idrottsorganisationen Astana Presidential Sports Club. Klubben ägs av den statliga fonden Samruk-Kazyna som kontrollerar alla Kazakstans stora statliga företag. Värdet på Samruk-Kazyna uppskattas vara omkring 655 miljarder kronor. De pengarna hjälper nu till att finansiera Astanas gigantiska satsningar på fotbollslaget FC Astana, cykelteamet Astana Pro Team, KHL-klubben i ishockey Barys Astana, basketklubben BC Astana, Astana Dakar Team samt bronsmedaljören i konståkning Denis Ten, boxaren Gennady Golovkin och tyngdlyftaren Illya Ilyin.

Samma år som FC Astana valdes in i presidentens klubb debuterade de i Europa League och redan året efter avancerade de hela vägen till playoff där det till sist blev förlust mot spanska Villarreal. På vägen fram slog de bland annat ut AIK med totalt 4-1, den svenska klubben som existerat sedan 1891.

Men med petitesser som demokrati undanstökat har Kazakstans president Nursultan Nazarbayev på kort tid byggt en ekonomiskt urstark nation, i alla fall på toppen, och nu även ett av Europas bättre fotbollslag. På onsdagen får han för första gången se sin stolta fotbollsskapelse göra hemmadebut i Europas finaste klubblagsturnering Champions League.

Rykten om en hemlig tunnel

Efter 0-2 borta mot Benfica i premiären välkomnar FC Astana nu turkiska Galatasaray till mäktiga Astana Arena med det moderna konstgräset gjort på kokosnötter. Det jag framförallt minns från när jag var där 2013 är ett öronbedövande dån.

Sverige skulle EM-kvala mot Kazakstan men i brist på publik på de halvfulla läktarna dunkade arrangören på maxvolymen i högtalarsystemet. Nere på bänken satt en plågad Erik Hamrén och följde uppvärmningen med händerna för öronen. Bredvid mig satt Erik Niva och grinade som om någon viskat ömma ord om Arsenal i hans öron. Utanför honom satt rutinerade Simon Bank lugnt med hörselskydden tryckta långt in i hörselgångarna. I gången stod en vakt och undrade vad fan vi klena svenskar höll på med.

Zlatan Ibrahimovic avgjorde den matchen med matchens enda mål redan i den första minuten. Senare samma natt, när mörkret sedan länge lagt sig, skulle vi ta oss till flygplatsen för ett maratonflyg tillbaka från staden som i teorin trots allt ligger i Asien. Vi gick ut på det storstilade Stalin-inspirerade hotellets trappa och lyckades vinka in en bil.

En ung kille, det skulle förvåna mig om han var över 16 år, stannade med en svartlackad sportbil. Men varken de nya fälgarna eller det generöst tilltagna högtalarsystemet kunde gömma rishögens egentliga skick därunder ytan. Efter att vi packat in fyra man med tillhörande bagage låg fjädringen i botten. Med en hostning puffade bilen ut på de vid den här tiden tomma gatorna. Annat var det i rusningstrafiken.

Under våra dagar i Kazakstan fick vi höra ett minst sagt märkligt rykte. Presidenten hade tidigare stängt av vägen mellan residenset och presidentpalatset två gånger om dagen för att transportera sig mellan hem och arbete. Men sedan några år hade ingen sett till honom. Ryktet talade om att 75-årige Nursultan Nazarbayev låtit gräva en hemlig och privat tunnel där han i lugn och ro kunde låta sig köras till och från stadskärnan. Det i så fall senaste tillskottet till den nya staden som häromåret beräknades ha kostat staten motsvarande 250 miljarder svenska kronor.

Vår chaufför kände inte till någon tunnel. Han svängde ut på den tomma vägen och tog första vänster. Sedan blinkade han in till höger, stannade, vände sig om och gnuggade vädjande med fingrarna.

– Money. Money. Gas.

Tanken var tom.

Källor: The Guardian, CNN, The Atlantic.