Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”HBT-personer ska känna sig välkomna - som jag gjorde”

Publicerad 2013-07-28

KDFF blir första klubb att samarbeta med Athlete Ally

Kristianstads DFF blir världens första klubb att inleda ett samarbete med organisationen Athlete Ally som bekämpar homofobi.

Landslagsstjärnorna Hedvig Lindahl, 30, och Josefine Öqvist, 30, har anslutit till ambassadörsprogrammet.

– Jag hoppas att fler följer efter, säger Lindahl till Sportbladet.

Damallsvenska Kristianstad blir den första idrottsorganisationen i Sverige – och i hela världen – att samarbeta med Athlete Ally.

En ideell organisation som vill öka medvetenheten kring homofobi och transfobi inom sportens värld. De jobbar för ett fördomsfritt klimat där sport inte ska handla om sexuell läggning och där alla kan känna sig trygga.

Hedvig Lindahl och Josefine Öqvist kommer att fungera som ambassadörer utåt.

”Ligger mig varmt om hjärtat”

– Jag tycker att det är jätteviktigt att gå ut offentligt och säga att det är okej att vara sig själv. Det känns jätteroligt att gå i bräschen för det här och förhoppningsvis kan vi inspirera andra, säger Lindahl till Sportbladet.

Hon är själv gift med en kvinna.

– Jag har gjort en personlig resa inom dessa frågor, visserligen en ganska bra resa men jag vet de som har haft det tuffare. Att låna ut mitt namn och stötta den här kampen gör jag jättegärna. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, säger Lindahl.

– Som spelare är vi också förebilder, och en del av detta är att säkerställa att HBT-personer känner sig välkomna i sin idrottsutövning, precis som jag har blivit och precis som alla borde bli.

”Det är en självklarhet”

Lagkamraten och EM-stjärnan Josefine Öqvist i en kommentar:

– Jag vill att alla barn och ungdomar ska få samma chans att kunna förverkliga sina drömmar.

Klubbens ordförande Mikael Forsberg tvekade aldrig över att stötta Lindahl och samarbeta med organisationen.

– Vår förening respekterar och välkomnar alla som älskar fotboll oavsett etnicitet, religiös bakgrund eller sexuell läggning. Det är en självklarhet men vi tycker att det är viktigt att uttrycka detta i vår verksamhetsidé, och vi hoppas att fler följer efter, säger han.

Världsstjärnor stöttar kampen

Sedan tidigare är det bara enskilda idrottare som har samarbetat med Athlete Ally. Tennisspelaren Andy Roddick är ett av de största namnen, men även idrottare från NBA, NFL, UFC och MLS finns med. Tennislegendaren Martina Navratilova sitter i styrelsen.

Maria Mähl är Athlete Allys representant i Sverige. Hon säger att Sverige i många avseenden har varit ett föregångsland vad gäller lagstiftning inom HBT-frågor.

– Men attityder kan man inte lagstifta om. Det är dags för svensk idrott att vara en god förebild och visa vägen för ett inkluderande klimat inom idrotten, både hemma i Sverige och internationellt, säger hon.

Fotnot: HBT är en förkortning för homosexuella, bisexuella och transpersoner.