Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Omklädningsrummet – ett manligt tempel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-29

Kristina Kappelin: Det är tur att ”gli azzurri” kan extraknäcka lite som omslagskillar

I Iran är den stora debattfrågan om kvinnor ska få visa sig på stadion.

I Tyskland börjar bordellerna göra reklam för sina VM-prestationer.

I Italien är spelarna omslagsgossar i kalsonger med extra stoppning.

Cannavaro står bredbent i duschen - i en reklamkampanj som spelar på den latenta homosexualiteten i all lagsport.

Just nu grasserar en reklamkampanj för ett känt modehus underkläder på annonspelare och tidningarnas helsidor i Italien.

Bilden föreställer några av Italiens mest kända spelare i ett gammaldags duschrum med gulnat kakel på väggarna och svart och vitrutiga plattor på golvet. Vid bakre väggen står sådana där jättelika paraplyer till duschar, som fanns på Simhallsbadet i Malmö för 50 år sedan.

Under varsin avstängd dusch står Cannavaro och Gattuso bredbent och fånstirrar. Närmast kameran sitter Zambrotta och Pirlo och tittar lite slött och liderligt mot betraktaren.

Latent homosexualitet

Reklammakarna spelar på den latenta homosexualiteten i all lagsport. Bilden låter förstå att det har hänt något därinne bland vattenångorna. Men nu är alla nyduschade och fina och skrudade i bländvita märkeskallingar med pastellfärgade resårband och, tycks det, lite extra stoppning.

Det är tur att "gli azzurri" kan extraknäcka lite som omslagskillar, för i övrigt är det inte mycket bevänt med dem.

Efter Milans farväl till Champions League stiger oron inför VM. Vem ska egentligen försvara de italienska färgerna i Tyskland? Juventus spelare är fullständigt utpumpade, fysiskt och psykiskt. Milans riskerar att hamna i samma fälla, när de nu ska försöka sno åt sig ligaguldet i sista stund. Alla hoppas vi på Toni och Totti, som borde vara mer utvilade.

I Tyskland är det halvnakna damer på reklamaffischerna. Närmare bestämt i Köln, där den lokala bordellen Pascha redan tapetserar staden med mastodontiska välkomsthälsningar i form av en blondin som lyfter på behån. Alla deltagarländernas flaggor pryder affischen, inklusive Sveriges.

Torskarna välkomna

Alla länders torskar är välkomna till Pascha för en rundsmörjning.

Bordell-frågan får verkligen Tyskland att framstå som ett riktigt unket VM-land. Jag kan inte komma över att detta händer i Tyskland, EU:s Bror Duktig, som därtill, just nu, har en kvinnlig förbundskansler.

Vi borde göra som Saudiarabien och Iran och kräva att vårt blågula kors stryks från affischen. I övrigt har vi nu inte så där hemskt mycket gemensamt med Saudi-arabien och Iran. Mitt i den internationella krisen om Irans kärnkraftsprogram, upptar en helt annan fråga tidningarnas förstasidor i Teheran. Bör kvinnor få gå på match?

Mot all förmodan är det Irans integralistiska president, som beslutat att mjuka upp de gamla reglerna i takt med den stigande VM-febern. Enligt hans uppfattning är det okej med damer på stadion.

Detta revolutionära beslut har väckt bestörtning bland ayatollorna. Inte ska väl kvinnor sitta på läktarna och se halvnakna manskroppar till ingen nytta. Det kan ju rent av vara skadligt för den samhälleliga moralen. Man kan ju se fotboll på tv. Vad i hela fridens dar ska damerna komma fladdrande till arenorna för?

Hur hänger dessa tre märkliga fenomen ihop?

Alla tre handlar om att fotboll är en sport för män.

Damer äga ej tillträde

Vad som sägs och görs i herrarnas omklädningsrum är lika heligt och hemligt som frimurarnas medlemslöften. Damer äga icke tillträde. Omklädningsrummet är ett manligt tempel.

Så ock arenan. Män ska kunna gå på match i lugn och ro med sina vänner, utan att ha ett mer eller mindre beslöjat fruntimmer i släptåg. Kvinnor fattar ju ändå ingenting om fotboll.

Och för de tjejer som hade tänkt åka till Tyskland för att se VM, är bordellerna en brutal påminnelse om att fotboll är ett manligt privilegium. Först ska man gå på match, sen ska man supa sig full och sen ska man gå på horhus. Receptet på en helkväll.

Manligt sådan.

Kristina Kappelin (sport@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln