Superknallen i FA-cupen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-08

Newcastle åkte ur – mot ett division 4-gäng

Här är smällen som chockar fotbollsengland – Newcastle slogs ut ur FA-cupen av division 4-gänget Stevenage

Superskrällen följdes av publikkaos där en Stevenagespelare blev slagen av en supporter.

Det sägs att FA-cupen är en turnering där vackra berättelser skrivs och det stämde även i dag – i alla fall delvis.

Särskilt vackert var inte efterspelet av dagens stora händelse. Stevenagespelaren Scott Laird fick enligt AP motta en högerkrok av en supporter efter dagens match. Enligt lagets manager Graham Westley kunde dock Laird ta det en dag som denna:

– Det är tur att jag har ett stort huvud så jag kunde ta smällen, sa Laird enligt Westley.

Men desto vackrare lär invånarna i staden Stevenage tycka att dagens sportsliga historia var.

Två mål på fem minuter

Stadens lag, som ligger på 15:e plats i den engelska fjärdeserien League two, slog ut Premier League-laget Newcastle med 3–1 inför hemmafansen.

Det var 0–0 i halvtid och i början på andra halvlek gjorde Stevenage två mål på fem minuter. Newcastlebacken Mike Williamson nickade först in 1–0 i egen bur, sedan utökade Michael Bostwick med ett skott som gick in via stolpen.

Inte blev det bättre av att Cheick Tioté blev utvisad och Newcastle fick avsluta matchen med tio man. Joey Barton 1–2-reducerade med ett drömmål i den 92:a minuten men bara minuten senare punkterade Stevenage matchen på en kontring.

Segern följdes av vilt jubel där hemmafansen stormade planen. I tumultet som uppstod var det alltså en supporter, okänt vilket lag den tillhörde, som attackerade Scott Laird.

"Ett nederlag"

Men det lär inte vara vad Stevenagespelarna kommer ihåg från den 8 januari 2011.

Desto dystrare miner var det förstås från Newcastle.

– Vi har haft en riktigt tung period, skadorna och inställningen tog ut sin rätt i kväll och tyvärr åkte vi på ett nederlag, säger Newcastle-tränaren Alan Pardew. Premier League är bra, men i kväll fastnade ett par unga grabbar i den passion och det fysiska spel Stevenage visade upp.

Newcastle var inte ensam storklubb att åka på en skrällförlust under lördagen.

Elmander målskytt

Sunderland åkte dit hemma mot Notts County med 1–2 trots att det skiljer två divisioner och lika lilla gick det för Blackpool som förlorade borta mot Southampton med 0–2.

Den fjärde Premier league-klubben som gjort sitt är West Bromwich som föll borta mot Reading med samma siffror.

En match Jonas Olsson, tillbaka efter sin långa skadefrånvaro helst vill glömma. Han kom in i halvtid, drog på sig en varning redan efter två minuter. 13 minuter senare fick han lämna planen sedan han fått ännu en varning.

Wolverhampton har ett omspel att vänta efter 2–2 mot Doncaster och det gäller även Stoke som fick nöja sig med 1–1 mot Cardiff.

Övriga toppklubbar gick vidare. Johan Elmander gjorde ett av målen i Boltons 2–0 på York. Sebastian Larsson satt på bänken hela matchen när Birmingham slog Millwall med 4–1.