Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya bilderna som kan bevisa fusket

Uppdaterad 2016-07-12 | Publicerad 2016-04-18

Skandalen: Sju pekas ut som fuskare

Nya uppgifter skakar cykelsporten.

Franska tv-kanalen Stade 2 och italienska tidningen Corriere della Sera säger sig ha bevis för utbredd ”mekanisk dopning”.

Sju proffscyklister pekas nu ut som fuskare.

I januari i år blev Femke van den Driessche tagen på bar gärning. I samband med U23-loppet vid VM i Zolder upptäcktes en gömd motor i belgiskans cykel och 19-åringen – som bröt ut i tårar efter upptäckten – har nu avslutat karriären.

”Vet att de används”

Nu kommer uppgifter om att så kallad ”mekanisk dopning” är utbredd inom cykelsporten. Franska tv-kanalen Stade 2 och italienska tidningen Corriere della Sera har gemensamt jobbat med en större granskning som tv-sändes på söndagen och de säger sig nu ha bevis för att sju cyklister fuskat i samband med Strade Bianche och Coppi e Bartali i Italien.

En värmekamera påstås bevisa att de sju, icke namngivna cyklisterna, använt sig av ”gömda motorer” eller ”magnetiska fälgar”.

– Jag vet att gömda motorer används. Jag har själv cyklat med en och jag har träffat personen som uppfann dem. Om folk tror att cykelsporten är ren från dessa verktyg så är de naiva, har cykelikonen Greg Lemond tidigare sagt till Cyclingnews.

Enkla att gömma

I Stade 2:s och Corriere della Sera:s avslöjande kommer ungerske ingenjören Istvan Varjas till tals. Han sägs ha uppfunnit de ”gömda motorerna” och säger att de använts sedan 1998. Enligt Varjas är de nyaste modellerna bara fem centimeter långa och enkla att montera in i cyklarnas ramar samtidigt som de kan generera upp till 250 watt.

UCI, det internationella cykelförbundet, har sedan ett år tillbaka gjort regelbundna tester i hopp om att upptäcka eventuella mekaniska hjälpmedel. En slags magnetometer används numer för att upptäcka ”magnetiska fälgar” och UCI säger att deras metoder är vattentäta. Stade 2 och Corriere della Sera hävdar å sin sida att kontrollerna som görs ”inte är särskilt tillförlitliga”.

Följ ämnen i artikeln