Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Finland försökte dölja bloddopning i skid-VM i Lahtis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-05-23

Användningen av EPO skulle döljas med hjälp av plasmaexpander

Det finländska skidlandslaget läkare kände till att Hemohes var förbjudet - och skidåkarna var själva delaktiga i beslutet om att använda det.

Det konstaterar den arbetsgrupp som utrett dopningshärvan i Lahtis-VM på uppdrag av Finlands regering.

Arbetsgruppen har även fått starka antydningar om att motivet var att sopa igen spår av bloddopning.

- Det är bra att det här kommer upp till ytan, säger Sveriges förbundskapten Magnar Dalen - som nu vill se en godkänd metod för att avslöja bloddopning även inom skidåkningen.

Den finns redan i dag en variant som används inom cykel- och skridskosporten.

Men andra internationella idrottsförbund har avvaktat i frågan om att godkänna en ny testmetod för att spåra bloddopning.

Det vill Magnar Dalen ändra på.

Tillsammans med Svenska skidförbundets tränargrupp ligger Dalen bakom en framställan om att ta den nya testmetoden i bruk även inom skidåkningen. Svenskarnas begäran kommer att läggas fram för Internationella skidförbundet under ett möte i Antwerpen under helgen.

- Den metod som används inom cykel och skridsko har redan fällt tre idrottsmän, säger Magnar Dalen till TT.

- Det är viktigt att vi även inom skidåkningen får till en metod som fungerar.

Måste prioriteras

Problemet med metoden är att det inte är fastställt om den är hundraprocentigt tillförlitlig, och så länge det finns tveksamheter vågar få förbund ta några risker.

- De måste vara säkra på att den håller även i rättsliga instanser, säger Dalen.

Tränargruppens framställan är ett försök att påskynda processen, och Dalen menar att antidopningsarbetet inom skidåkningen måste prioriteras. Inte minst med tanke på efterspelet till VM i Lahtis i februari, där sex finländska åkare - herrarna Mika Myllylä, Jari Isometsä, Janne Immonen och Harri Kirvesniemi samt damerna Virpi Kuitunen och Milla Jauho - fälldes.

På onsdagen presenterades den utredning som utförts på uppdrag av Finlands kultur- och idrottsminister Suve Lindén med anledning av dopningshärvan. Utredningen visar att de båda landslagsläkarna Juha-Pekka Turpeinen och Pirkka Mäkelä kände till att Hemohes var ett otillåtet preparat.

- Båda bekräftade också att skidåkarna tillsammans med chefstränaren hade kommit överens om att använda ämnet, säger förvaltningsrådet Lauri Tarasti, som lett utredningen, till nyhetsbyrån FNB.

Magnar Dalen är inte förvånad över uppgifterna om att skidåkarna var delaktiga i beslutet.

- När sex åkare åker fast för samma ämne handlar det om något som är organiserat och som åkarna självklart känner till. Man lägger sig inte på en brits och låter någon sticka en kanyl i armen och pumpa in vätska utan att veta vad som händer, säger Dalen till TT.

Starka antydningar

Tre av de dopningsfällda landslagsåkarna - Mika Myllylä, Jari Isometsä och Janne Immonen - har valt att inte ställa sig till arbetsgruppens förfogande för att svara på frågor.

- Det måste väl vara för att de är oroliga för ytterligare granskning, säger Dalen.

- Hemohes är i sig självt ett prestationshöjande medel eftersom det hjälper till att transportera mer syre till muskulaturen, men det är också det bästa suddgummit för andra ämnen - och det kanske är sånt som en del personer fortfarande vill dölja.

Ett sådant ämne skulle kunna vara det förbjudna hormonet erythropoietin, Epo, som används för att höja andelen röda blodkroppar i blodet - så kallad bloddopning.

Den finländska utredningen har inte kunnat fastställa det exakta motivet till varför Hemohes användes, men utredningsansvarige Lauri Tarasti säger till FNB att han fått starka antydningar om det skett för att man ville dölja användandet av just Epo.

Jakob Sillén/TT

Fakta hormonet EPO

TT