Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Uppgift: Undvika folkets vrede

Uppdaterad 2015-09-25 | Publicerad 2013-10-04

Viasats OS-chef kliver in på minerat område: ”Samma som SVT”

Hur snor man OS från SVT utan att dra på sig svenska folkets ­ilska?

Man lockar över ett par ­profiler – och överträffar public ­service på dess egen paradgren.

– Trovärdighet, det är vårt ­ledord under OS, säger Erik Westberg, OS-chef på Viasat.

”Hockeyn viktigast” Namn: Erik Westberg
Ålder: 36. Bor: Waxholm
Så många medaljer tar Sverige i Sotji: 5
Vilken sport är viktigast under OS: För mig är det hockeyn. 
Favoritlag: AIK och Everton. 
Senaste lästa boken: Bibeln. 
Senaste sedda filmen: Elysium med Jodie Foster och Matt Damon.

Sommaren 2010 satt ett gäng medarbetare på Viasat och kände en viss ångest. Mediebolaget hade­ nyligen köpt upp rättigheterna till Premier League och beskedet hade knappast tagits emot med översvallande glädje i landet. Svenska PL-fans var upprörda – rent av förbannade – och befarade att Viasat skulle­ flamsa till Canal plus uppskattade sändningar.

Sen gick det någon månad.

Viasat plockade in kunskaps­banken Erik Niva, la fullt fokus på fotbollen i stället för roliga tävlingar eller putslustiga skämt och kanske viktigast av allt: de strösslade inte med reklam.

Nu ställs kanalen inför en ännu större utmaning. Att plocka rättigheter från SVT är som bekant att svära i kyrkan i det tv-sportskonservativa Sverige. Många idrottsintresserade svenskar betraktar André Pops och Marie Lehman som ­ambulerande familjemedlemmar hemma i soffan. Kommentars­fälten har mycket riktigt svämmat över av vansinniga människor sedan det stod klart att OS kommer sändas i en kommersiell kanal.

”Glimten i ögat”

OS-chefen Erik Westberg är medveten om opinionen, men…

– Vi tror på att fortsätta att köra samma linje som med ­Premier League, att göra trovärdig sport, vi kommer ­inte att flamsa till det. Det blir trovärdig sport med glimten i ögat, säger han.

Det är Westberg som ska dra den enorma apparaten i hamn. När Sportbladet träffar honom i MTG-huset på Södermalm i Stockholm tummar han ivrigt på ett preliminärt schema för en OS-dag.

– Alltså. Det är nio timmar curling per dag. Jag har aldrig reflekterat över det förut, men det är fruktansvärt mycket. Vi hade lätt kunnat pumpa curling på en helt egen kanal, säger Westberg och garvar.

När jag undrar hur Viasat ska bli lika trovärdiga som helylle-SVT, menar han att det till största ­delen handlar om vilka ”profiler” som syns i rutan.

– Precis som Erik Niva var en viktig pusselbit tidigare, kommer våra OS-profiler göra att vi får ett lugn i studion. Tittarna känner sig trygga med Anette Norberg och Anja Pärson, säger Westberg.

Viasat har redan norpat två av SVT:s mest omtyckta experter: Anja Pärson och Per Elofsson – och kryddat med Anette Norberg och Emelie Öhrstig.

– Anette Norberg stod överst på vår lista. Det var hårfint om hon blev uttagen till OS, och hon skulle­ kunna slå alla där. Nu ska Anette vara vår expert…

Folk verkar främst nyfikna på Carolina Klüft. Hur blir hon som programledare, egentligen?

– Det går hur bra som helst för henne. Vi besökte BBC under London-OS. De körde med John McEnroe och Gary Lineker som programledare. Det var fantastiskt att höra deras tankar om ­andra sporter. Så hoppas vi att det kan bli så med Carolina. Hon har rätt känsla för det.

Vad betyder ”rätt känsla”?

– Vi såg henne på ett gäng föredrag. Hon gillar att prata, har ett bra språk, och kan ju relatera till Charlotte Kalla om hon tar guld. Att vara programledare är som att vara modell. Man kan tycka att somliga är jättesnygga, men de fastnar inte på bild. Hon har det där särskilda när hon pratar. Klüft fastnar på bild och kan tala så man förstår vad hon säger: inget babbel, säger Westberg och fortsätter.

– Men självklart måste hon träna. ”Hej och välkomna”, ”Nu går vi över till…” och allt det där. Och att lära sig prata samtidigt som någon snackar i ens öra. Det är svåra grejer som man ska ha respekt för.

Westberg tycks irriterad över den allmänna bilden att Viasat fick OS för att de bjöd högst.

Vad berodde det på då?

– Vi har inte betalat mest pengar och därför tilldelats OS. Grejen är att IOK, som vi har ett nära samarbete med, sett våra sändningar och tyckt att vi var bra. Det därför vi får chansen.

– Många tycks tro att OS på ­något sätt fortfarande kommer att sändas i SVT. Så är det inte: folk måste förstå att ska du se på OS måste du fixa våra kanaler.

Sköts centralt

OS-chefen känner att SVT ibland kanske får lite väl mycket beröm för saker som inte handlar om kanalens egen insats. 

– Många tror att det har varit SVT som skött produktionerna på plats. Men så är det ju inte. Det sköts centralt och vi får exakt samma ­material som SVT hade haft. Rent krasst hade vi kunnat sköta hela OS från hemmaplan, säger han.

Så blir det förstås inte.

Viasat kommer att ha hela sin styrka i Ryssland och Sotji, och garanterar att de sänder lika många  – eller fler – timmar som SVT brukar göra. Alltid med svenska kommentatorer, understryker Westberg.

Tror du att ni vinner över de som älskar SVT?

– Vi har respekt för alla våra ­tittare, och försöker ta hänsyn till dem, men vi kommer inte kunna ersätta deras favoriter. Vi hoppas att livesporten väger tyngst. För den är alltid viktigare än vilken studio man har.

Westberg drar sitt drömscenario för Viasats OS-satsning.

– Det talas ofta om målgrupper. Unga eller äldre, och så vidare. Men sport är en väldigt bred målgrupp. Det vi söker är typ Allsång på Skansen. Ett bra exempel på hur man lyckas få ihop ett program för unga och äldre. Ungdomar står i ett hörn och skriker, och de äldre uppskattar dragspelet på scen, samtidigt som de köper att Yohio också ska uppträda. Så ska vara sportsändningar vara. Trovärdiga för sporten, men samtidigt lite cool musik och häftiga klipp.

Viasats profilvärvningar

Westberg om Norberg:

”Anette Norberg stod överst på vår lista. Det var hårfint att hon blev uttagen till OS, och hon skulle kunna slå alla där. Nu ska hon vara vår expert. Hon kan ju lite om curling, om man säger så: dubbel OS-guldmedaljör. ”

Westberg om Klüft:

”Vi såg henne på ett gäng föredrag. Hon gillar att prata, har ett bra språk, och kan ju ­relatera till Charlotte Kalla om hon tar guld. Sedan vill vi ju gärna säkra upp henne till Rio-OS. Tänk att se Klüft leda fri­idrotten där! Hon är så bra att hon långsiktigt kommer att kunna leda typ Let’s Dance. ”

Westberg om Pärson:

”Hon har varit riktigt bra i SVT. Där funkade hon riktigt bra. Hon är unik med tanke på hur nära hon är de aktiva. Hon gör dessutom reportage ­inför OS. ”

Westberg om Elofsson:

”Vi är fantastiskt glada att han vill jobba med oss. Vi har följt Per i Vinterstudion och är väl medvetna om hans höga kompetens. Han har en personlighet och en kunskap som går rätt igenom rutan.”

Westberg om Öhrstig:

”Emelies meriter som både expert i tv och längdskidåkare i världsklass gör att hon är perfekt för jobbet. Hennes förmåga att förklara sporten för en bredare publik tilltalar oss.”