Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Experten: ”Finns risker för individer som han”

Publicerad 2019-01-15

Regimkritiske Enes Kanter följer inte med NY Knicks till London.

Anledningen: Basketstjärnan är rädd för sitt liv.

– Det kan finnas risker för individer som han, säger Turkietkännaren Paul Levin.

Enes Kanter har kallat Recep Tayyip Erdogan för "galning", "dåre" och "diktator". 26-åringen har till och med benämnt Turkiets president för "vår tids Hitler".

Och det är just på grund av Erdogan som han inte vill följa med NY Knicks till London, där klubben möter LA Lakers på torsdag.

– Där finns det många som är galna supportrar av honom, säger han till BBC och utvecklar sedan för CNN.

– Efter det jag sade om London har jag fått hundratals och hundratals av dödshot nästan varje dag. Det har varit väldigt obehagligt att få dem. Jag har fått dem på sociala medier. Det är ledsamt att se mitt folk, turkiskt folk, hota mig så.

Riskerar livet

Kanter – som har uttryckt sitt stöd till Fethullah Gülen, som Erdogan anser ha legat bakom militärkuppen 2016 – tror att han riskerar sitt liv om han följer med till Storbritanniens huvudstad.

– Jag hade älskat att åka till London... Det är bara så sorgligt, för jag är rädd för mitt liv med tanke på Erdogans aktioner i andra länder. Han är väldigt känd för att leta reda på människor som pratar emot regeringen, säger Kanter till CNN.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, anser att Enes Kanter har fog för sin rädsla.

– Ja, det kan finnas risker för individer som han, med starka kopplingar till den här rörelsen (Gülenrörelsen), säger han.

"Klokt beslut"

TT: Gör han rätt i att stanna i USA?

– Ja, det kan man mycket väl tänka sig, att det är ett klokt beslut.

– Det finns viss fog för rädslan bland gülenister som bor utomlands. Dels har Turkiet använt Interpol för att efterlysa regimmotståndare, dels har de genomfört ett antal gripande på utländsk mark, bland annat i Centralasien, Azerbajdzjan och Malaysia.

Levin säger att båda sidorna av maktkampen – Erdogans och Gülens – inte har "rent mjöl i påsen".

– Det man kan påpeka är att situationen i Gülenrörelsen är komplicerad. De är djupt impopulära bland andra oppositionella, och anklagas för att själva, när de hade högt uppsatta positioner inom säkerhetstjänst, framför allt inom polis- och rättsväsendet, fängsla andra oppositionella.

Följ ämnen i artikeln