Comebacksuccén efter mardrömsåret

Publicerad 2016-04-10

Stor intervju med nytända friidrottshoppet Melker Svärd Jacobsson

I fjol var Melker Svärd-Jacobsson, 22, ett sista desperat läkarbesök hos en tysk demondoktor från att lägga av.

Men när den före detta stavsupertalangen väl kom tillbaka efter år av skadehelvete slog han till med personligt rekord, 5,70 och OS-kval direkt.

För Sportbladet berättar han om den återfunna OS-drömmen, råden till andra ungdomstalanger och hur tunga tiden som stärkt honom.

– Det kan inte bli så mycket värre än det var förra sommaren, säger han.

Det formligen kryllar av svenska stavhoppstalanger. Lisa Gunnarsson, 16, slog ungdomsvärldsrekord i vintras, Elienor Werner, 17, vann UVM förra året och Armand Duplantis, 16, har redan ett UVM-guld och siktet inställt på ungdomsvärldsrekord. Det unika med den svenska stavtalangpoolen nu är att den inte är unik. Backar vi bandet fem år så var läget faktiskt lika gott ställt.

Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, båda VM-finalister i somras, dominerade på flicksidan och på pojksidan pratade alla i friidrotts-Sverige om Melker Svärd Jacobsson.

Tränade med Bubkas tränare

Malmö-hopparen slog ungdomsvärldsrekord 2011, tog silver på UVM samma år, och som ett år ung junior blev han sexa på JVM 2012. Redan då började Svärd-Jacobsson inledda ett samarbete med Sergei Bubka och Jelena Isinbayevas tränare Vitalij Petrov och alla spådde Malmö AI-hopparen en lysande framtid.

Men fyra år senare har Melker Svärd Jacobsson lärt sig en sak om vägen till världseliten: den är inte rak.

När Sportbladet når honom är är klockan åtta på morgonen i San Diego och det har gått en knapp vecka sedan han flög över alla höjder, inklusive personliga rekordet 5,70, i första försöket och plötsligt klarade nomineringsgränsen till OS.

– Jättekul och jättebra verkligen. I och med att det varit så mycket problem på vägen fram så var det ännu härligare, säger han.

"Så himla frustrerande”

Det är just den problemfyllda vägen till OS-kvalhöjden som gör att Melker Svärd Jacobssons resa går från bra till ögonbrynshöjande. Det är bara ett drygt halvår sedan han var på väg att lägga spikskorna på hyllan och lägga av.

Men vi tar det från början av mardrömsåret.

– Efter sista tävlingen 2014 opererade jag båda höfterna. Jag hade haft problem ända sedan jag var tio år med benpålagringar i höftkulorna och jag fick mer och mer ont och svårt att röra mig efter hand. Så de gick in och skrapade bort det.

Därefter följde fyra månader lyckosam rehab och Svärd Jacobsson var redo att plocka upp staven redan i början av 2015.

– Men samtidigt fick jag ont i vänster ljumske. Jag trodde det var en överbelastning så vi tog det lugnt igen. Men det blev aldrig bättre. Jag kunde springa, men så fort jag hoppade fick jag ont.

En ny viloperiod följde och ett nytt comebackförsök men smärtan kom tillbaka – ännu värre.

– Jag provade allt, jag gick till samma läkare som opererade höften, jag gick till sjukgymnaster, naprapater, osteopater, kiropraktorer – alla jag kände! – men ingen visste vad problemet var. Det var så himla frustrerande.

”Nära jag lade av”

Där mitt under sommaren när de negativa beskeden staplades på hög och civilingenjörsstudierna som hållit honom distraherad under våren hade uppehåll var Melker Svärd Jacobsson nära att ge upp.

– Det var absolut nära att jag lade av.

– I somras var det väldigt tungt, när jag tänker tillbaka på den perioden och hur jag mådde då så kan det inte bli så mycket värre.

Räddningen blev en tysk demondoktor.

Hans Wilhelm Müller-Wohlfart är före detta lagläkare för Bayern München men har också behandlat flera internationella friidrottsstjärnor som Usain Bolt, Sanna Kallur och Christian Olsson och gjort sig känd för kontroversiella injektioner med extrakt från tuppkammar.

– Det var sista utvägen. Han är verkligen jätteduktig, grym verkligen.

– Han hittade ett muskelfäste högt uppe i ljumsken, mot bäckenbenet till, som var försvagat. Lite åt ljumskbråck-hållet men ändå inte.

Bytte tränare och flyttade

En ny operation följde och som grädde på moset fick 22-åringen dessutom körtelfeber under rehabperioden.

– Körtelfebern var ändå inte så himla farlig i jämförelse. Man vet att den försvinner bara man vilar.

I december 2015 kunde han äntligen börja träna på allvar under nye tränaren Gustaf Hultgren i Göteborg – och sen gick allt väldigt snabbt.

– Tittar man första träningspassen så var det inte så imponerande hoppning men efter en månad hittade jag verkligen tillbaka. Man glömmer bara inte bort det.

Nej, i stället är Melker Svärd Jacobsson plötsligt tillbaka på en högre nivå än tidigare. En världsnivå.

Hur mycket tänker du på Rio nu?

– Det har jag börjat tänka ganska mycket på nu, haha.

Kravet för en plats är några ytterligare tävlingar på samma nivå. Under lördagskvällen gjorde han sin andra tävling, seger på 5,55 i regniga och svåra förhållanden. Två till tävlingar i USA blir det innan han reser hemåt.

Är målet att ha visat dig vara OS-redo redan då?

– Ja, det är absolut förhoppningen. Men jag har samtidigt gott om tid på mig att visa resultat.

En scenförändring i en ung karriär som ändå hunnit lära Melker Svärd Jacobsson en hel del som han gärna delar med nästa generation stavtalanger.

”Vill slå världsrekord”

– Det är ett väldigt stort steg att ta upp till senior. Jag hoppade 5,45 som ungdom och det har tagit mig fem år att nå 5,70. Det kan lika gärna vara en kille som gör fem meter som 17-åring som blir bäst i världen, säger han och fortsätter:

– Det gäller att ta det lite lugnt. Går det dåligt något år så är det inte hela världen. Det är jättekul när det går bra, men det är lätt att få storhetsvansinne, att man räknar med internationella mästerskap redan det närmaste åren. Men det är inte hela världen om det inte blir så.

De hårda åren har gjort att Melker Svärd Jacobsson instinktivt backar lite när jag ställer frågan om resultatmål i framtiden.

– Det är svårt att säga. Under hela den här tiden har jag bara velat hoppa, jag kan nog hoppa en bit till... exakta resultat vill jag inte spekulera i, säger han först.

Men sen är det som han inser vilken nivå han faktiskt befinner sig på nu, en nivå som återigen gett honom fog att drömma stort igen.

– Men det är klart, jag ska inte sticka under stolen med att jag drömmer om sex meter. Jag vill absolut över sex meter och slå världsrekord.

– Men jag tar inte ut så mycket i förskott längre.

De tio största friidrottstalangerna under 20 år!

Efter två år, två operationer, 100-tals besök hos sjukgymnaster/läkare/osteopater/kiropraktorer/naprapater och körtelfeber är jag äntligen tillbaka! 5.70m och klarad OS-kvalgräns! #polevault #texasrelays #olympics

Följ ämnen i artikeln