Vann första kvartsfinalen med 3–1

Jonas Edling lät bössan tala.

Sviten är bruten.

Första förlusten sedan den 9 december inkasserad.

Edsbyn skrällde och besegrade segermaskinen Bollnäs med 3–1 i den första kvartsfinalen.

– Vi startade sviten och nu fick vi bryta den. Det satt fint, det här, säger lagkaptenen Jonas Edling.

2 525 personer, att jämföra med vinterns hemmasnitt på 1 592, sökte sig till Sävstaås IP för att se den första kvartsfinalen mellan Bollnäs och Edsbyn.

De fick inte se någon fartfylld och händelserik bandy. Bollnäs spelgeni Per Hellmyrs saknades på grund av skada och isen var täckt av snö under i princip hela matchen, vilket påverkade både tempo och spelkvalitet.

I stället fick åskådarna uppleva en match med två ansikten, och ett klassiskt derbydrama.

Mickelsson het i första halvlek

Den ende som inte brydde sig om de yttre förhållandena i första halvleken var Christian Mickelsson, som spred skräck i Edsbyns straffområde. Nyförvärvet från Vetlanda, som är fostrad i Byn, prickade ribban på Bollnäs tredje hörna och gav hemmalaget ledningen.

Matchen hade pågått i en dryg halvtimme när han slog in en passning från Samuli Helavuori. Mickelsson hade även chansen att dryga ut ledningen strax före pausvilan, men då svarade Edsbyns målvakt Erik Persson för en kanonräddning.

Skarpskyttarna bakom segern

Gästerna tog över spelet i den andra halvleken – och utdelningen skulle komma.

– I den första halvleken var det varken hackat eller malet. Vi beslutade oss för att bli mer beslutsamma i andra, säger Thomas Liw, Edsbyns tränare.

När 23 minuter återstod att spela gjorde Mattias Hammarström 1–1 på hörna. Sex minuter senare, då lagkaptenen och skarpskytten Jonas Edling fick drömträff på ett frislag, rasslade det till bakom Niklas Prytz i Bollnäs-målet igen.

– Det var en riktig praktträff. När jag kände träffen i klubban och såg bollbanan förstod jag att bollen skulle sitta i högerkrysset. Det var en bra smäll, säger Jonas Edling till Sportbladet.

Hammarström fastställde sedan slutresultatet till 3–1 genom att slå in en hörnretur.

Sviten startade mot Byn

Bollnäs hade vunnit de 12 senaste matcherna och hade en förlustfri svit som sträckte sig till 15. Den senaste förlusten kom den 9 december, i bortamötet med IFK Vänersborg.

I den följande omgången inleddes den förlustfria sviten sedan  Per Hellmyrs kvitterat till 4–4 i den 93:e spelminuten, mot just Edsbyn.

– Det var vi som startade sviten med ett kryss, och nu är det vi som bryter den. Det är skönt, säger Edling.

På tisdag möts lagen på nytt, i Svenska Fönster Arena.

– Det är skönt att vi har 1–0 i matcher och sätter press på dem. Nu ska vi till vår hemmaarena och spela om set nummer två. Vi har en skön känsla, säger Jonas Edling.