Publicerad 2016-01-21

Mobbades till straffar inför 17 000 åskådare

Detroit Pistons Andre Drummond är usel på att kasta straffkast.

Nu är NBA:s regelverk under attack efter att Houston Rockets utnyttjat det till fullo i vad som närmast kan beskrivas som en uppvisning i mobbning inför omkring 17 000 åskådare.

Resultatet var en vändning och – efter 49 års väntan – ett nytt ligarekord i missade straffkast.

NBA:s regelverk är under attack efter ligahistoriens kanske värsta kamikaze-uppdrag. Bänknötaren KJ McDaniels kastades in i den tredje perioden vid underläge 47-56 och bjöd, enligt SB Nation, på ”en av de mest bisarra spelsekvenserna du kan tänka dig”

Tolv gånger på 2,5 minut

Efter fem fouls på nio sekunder fick 22-åringen sedan gå och sätta sig igen. En vårdslös insats? Knappast. Istället en fruktansvärt cynisk taktik.

I motståndarlaget fanns ligahistoriens nu sämste straffskytt Andre Drummond, som bara sätter omkring 35 procent av sina försök. Genom att låta en oviktig spelare dra på sig fem fouls direkt i perioden kunde Rockets sedan fortsätta foula Drummond och då skicka den 22-årige stjärnan direkt till strafflinjen. Efter fem fouls på ett lag i en period innebär det nämligen automatiskt straffkast för motståndarlaget vid nya fouls – även när anfallande spelare inte avslutar.

Efter KJ McDaniels inhopp fortsatte Rockets spelare att foula Drummond som gång på gång tvingades fram till strafflinjen. Rockets foulade 22-åringen tolv gånger på 2,5 minut. Pistons-spelaren satte bara fem av de 16 strafförsöken.

Efter tre minuter var Rockets ikapp, efter fyra minuter hade de tagit ledningen och 9:02 in i perioden lyckades Pistons komma till sitt första avslutsförsök som inte innebar ett straffkast från Drummond.

”Kommer inte missa alla”

När matchen var över hade Andre Drummond satt nytt rekord i missade straffkast för en NBA-match. 22-åringen bommade 23 av sina 36 försök och slog därmed det förra rekordet på 22 missar från den 1 december 1967.

– Jag kommer inte missa alla. Jag har tränat på det tillräckligt för att få en rytm och till sist lyckades jag ju sätta en, sa Drummond ironiskt efter matchen till AP.

Till sist kunde inte coachen Stan Van Gundy bara sitta still och se på längre. 56-åringen försökte ta en timeout innan Rockets tolfte medvetna foul men misslyckades. Då tvingades Drummond själv ta en avsiktlig foul för att bli utbytt.

Med 22-åringen på bänken kunde Pistons också vända tillbaka och vann till sist, trots Rockets fräcka försök, med 123-114.

Matchen har samtidigt väckt en ny diskussion kring den medvetna foul-regeln. Kamikaze-spelaren KJ McDaniels ångrar dock ingenting.

– Jag gör allt för mina lagkamrater. Jag vet att de skulle göra allt för mig.

Drummond var inte lika sugen på att diskutera motståndarlagets taktik.