Publicerad 2012-08-07

Stjärnlaget körde över Argentina

Ännu en seger, den här gången utan dramatik.

I stället kom ett klart besked – USA:s basketstjärnor visar nu sitt favoritskap tydligt.

Det fick de som skulle utmana om OS-guldet – Argentina – erfara, förlust med hela 97–126.

Två dagar efter att Litauen närapå chockat USA var LeBron James, Kobe Bryant och de övriga NBA-stjärnorna tillbaka. Knappa segern med 99–94, mot Litauen väckte frågetecken. Svaren kom med all tydlighet sent på måndagskvällen.

Argentina med Manu Ginobili var på förhand de tillsammans med Spanien som skulle kunna i alla fall utmana USA någorlunda. Argentina var det land som först av alla lyckades att besegra ett USA fullt med NBA-stjärnor (VM, 2002) och har själv en rad spelare i NBA.

Utmanade i två perioder

I två perioder kunde man också utmana. I halvtid var USA:s ledning bara en poäng, 60–59, sedan rann det i väg allt snabbare. Tio minuter senare stod det plötsligt 102–76 till USA efter bland annat 15 poäng av Oklahomas skyttekung Kevin Durant och betydligt bättre försvarspel från USA:s sida. Med fyra minuter kvar av matchen började också folk att gå hem, medvetna om att matchen var över sedan länge. Durant slutade på 28 poäng, LeBron James var näst bäst med 18 och USA kan nu blicka fram mot ett kvartsfinalmöte mot Australien precis som i Peking senast. Och precis som då förväntar sig ingen något annat än en seger för USA.

Spansk förlust

Huvudkonkurrenten Spanien lyckades undvika att ställas mot USA förrän i en eventuell final genom förlusten mot Brasilien, 82–88. Spanjorerna själva hävdade efter matchen att de inte medvetet valt att förlora för att slippa USA redan i en semifinal. Spanien har tidigare i turneringen överraskande förlorat mot Ryssland.