Robert Laul: Två detaljer ni kanske har glömt från klassiska 1-1-matchen?

Leo Messi var 15 år och spelade i Barcelonas ungdomslag, en 20-årig Zlatan Ibrahimovic VM-debuterade när han ersatte Henrik Larsson i 88:e minuten.

Sverige-Argentina i Japan 2002 är 2000-talets mest klassiska, svenska fotbollslandskamp.

Jag blev påmind om den när jag var i Thailand på landslagets januariturné härom veckan. Plötsligt dök det upp en japan i svensk landslagströja vid träningen, en 37-årig ekonomiansvarig från Osaka som flugit hela vägen till norra Thailand.

– Jag gillar ert sätt att spela fotboll. Jag såg matcherna i Japan och Anders Svenssons frispark, sa Toru Takeda och såg inga konstigheter med semester­valet.

Den där frisparken, ja.

– Är du sugen? frågade Henke Larsson.

– Jag är sugen, sa Anders Svensson.

Anders vilda firande har ni säkert på näthinnan, kanske också fotografiet när hela svenska avbytarbänken med ledare och allt lyfter halvvägs till himlen – alla utom förbundskapten Lars Lagerbäck som står med armarna i kors och tuggar tuggummi.

Två detaljer ni kanske har glömt: att Anders fyra minuter innan målet sköt en frispark från nästan exakt samma ­position men på kraft och tätt utanför. Den andra frisparken, den som seglade i mål, var det han själv som fixade efter att ha kapats bakifrån av Matías Almeyda.

Staffan Lindeborg kommenterade för SVT:

– Ingen svensk i muren, ja Alexandersson går dit nu när Svensson skjuter…JAAA…han sätter den! Anders Svensson, det är sanslöst, det är fullständigt sanslöst – men det är inte rättvist, sa Lindeborg varpå expertkommentatorn Glenn Strömbergs högg blixtsnabbt:

– Det spelar ingen som helst roll!

”1–1 känns som en seger?”

Men nog var det sant alltid, Sverige var enormt tillbakatryckta av guldfavoriten. Men de argentinska anfallen såg ofta likadana ut: Pablo Aimar eller Ariel Ortega rullade ut bollen ut till Claudio Lopez (vänster) eller Javier Zanetti (höger), inlägg där Hernan Crespo och Gabriel Batistuta stångades mot ett samlat, svenskt försvar.

Det blev tidigt irriterat i Argentina, veteranen Claudio Caniggia fick rött kort på bänken i slutet av första halvlek. Matchen slutade 1–1,

Sverige vann ”Dödens grupp” och Argentina fick åka hem. Staffan Lindeborg sammanfattade det hela:

– På något sätt känns 1–1 som en seger?