Flinck: Vi ska vara glada om Sverige kommer 7-8

Det svänger fort – i morgon kan turneringen vara slut för Sveriges del

NIS. I går spelade man en liten kvartsfinal.

I morgon kan EM mycket väl i praktiken ta slut.

Vi ska vara glada om Sverige kommer sjua-åtta.

Det svänger snabbt i handboll.

Det fick de svenska spelarna känna av i går mot Frankrike. 5–5 blev 5–10 på sex minuter och 8–13 blev 8–16 på tre minuter.

Att det svänger snabbt i handboll fick vi runtomkrig också känna av i går.

Inför matchen i går pratade vi om en liten kvartsfinal mot Frankrike – seger och vägen mot en semifinal på lördag låg öppen. Inte för att någon egentligen trodde på det men det är ju hoppet vi lever på, inte minst vi i mediekåren.

Hoppet finns fortfarande – bakom Norges fyra poäng är Sverige ett av fyra lag som står på två poäng när mellan­rundan börjar.

Men när spelordningen stod klar ett par timmar efter Sveriges match kan Gulldén & Co:s EM i praktiken mycket väl vara över redan i morgon.

För Sverige ställs mot Serbien i morgon, det näst bästa laget från grupp A. Lite oturligt. Klingvalls gäng har helt klart chansen mot hemma­nationen men jag är rätt övertygad om att Sveriges EM definitivt hade levt vidare om man hade fått lite svagare Tjeckien i första matchen.

Men Serbien och Tjeckien ligger både i samma mellanskikt som Sverige om man skulle försöka ranka Europas landslag. De är inte i klass med Norge, Frankrike, Montenegro och Spanien, inte heller på samma nivå som, säg, Danmark eller Ungern.

Men ska vi snacka semifinal spelar inte spelordningen någon roll för då måste Sverige gå rent nu i mellanrundan och alltså vinna alla sina tre matcher, inklusive mot mästarnas mästare Norge. Jag kan inte se något annan möjlighet om man ska ta oss förbi Frankrike som är före blågult på inbördes möte nu.

Tyvärr kan jag inte se det hända heller. Jag vill bara att EM ska leva så länge som möjligt – för mitt eget höga nöjes skull men också för att det här nya laget behöver spela viktiga, avgörande mästerskapsmatcher.

Nej, vi ska vara mycket glada om Sverige kommer sjua eller åtta i detta EM.

Och låt mig också bara göra klart: svensk förlust i morgon innebär inte att EM är över för blågult i teorin.

Vi pratade om en liten kvartsfinal inför matchen mot Frankrike, för det läget gällde. Men faktum är att Sverige inte visat så mycket än (vilket gör att jag tvivlar på att de besegrar Serbien i morgon):

En osannolik dansk kollaps och en Johanna Ahlm i ett lika osannolikt stim gav två poäng mot Danmark. Svaga Makedonien var ingen värdemätare. Och mot ett revanschsuget Frankrike var Sverige chanslöst om man inte spelade på topp.

Det gjorde man inte heller. Jag står fast vid att det uppställda försvarsspelet var helt okej. Men målvaktsspelet var för svagt, kontringarna alldeles för få och det uppställda anfallsspelet gick helt i stå.

Det är i och för sig inte så konstigt att anfallsspelet låser sig mot ett skickligt och tufft försvar. Med en högerhänt högernia, vi har ju inget annat alternativ, kunde Frankrike ligga lågt på sin vänstersida i försvaret och fokusera på Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson. Visst bommade stjärnduon mycket men de togs också hårt och tvingades ta skott i svåra lägen.

När Sverige sedan inte har något bredd i spelet så kanterna kommer med blir det ännu mer förutsägbart. Blågult har gjort blott sex mål från kanterna på tre matcher, varav fyra mot Danmark.

Vi har hyllat Torbjörn Klingvall för hans djärva coachning med spelare som har en nyckelroll i ena matchen för att sedan bänkas hela nästa.

Jag är rädd att det är på väg att skapa en otrygghet på sina håll i truppen. Ulrika Ågren gjorde en lysande andra halvlek framåt mot Makedonien och hennes samspel med Isabelle Gulldén är fantastiskt. I går bänkades hon nästan hela matchen. Förklaringen ska ha varit att Klingvall prioriterade bra försvarsspelare. Men det går ju faktiskt att byta anfall/försvar i perioder.

När man körde fast på högernio lät han Angelica Wallén, förstavalet på positionen när EM började, ändå sitta kvar på bänken. Klingvall motiverade det med att det är svårt att använda tre spelare på samma position i en match. Men det gick ju bra på vänsternio mot Danmark.