Sigge Reichards Pokerskola Del 2: Bankroll Management

Publicerad 2011-05-05

”Låt inte oturen besegra dig”

Är du ny i spelet Poker och vill lära dig mer? I så fall har du kommit helt rätt!

I den här serien kommer Pokerstars svenska nätpokerproffs Sigge Reichard gå igenom de viktigaste grundstenarna för att du ska kunna bli en pokerhaj vid borden.

Andra lektionen: Bankroll Management – hur du hanterar din pokerekonomi och minimerar oturen.

Sigge Reichard

Vad är Bankroll Management

Bankroll Management (även kallat BRM) innebär att spela på nivåer där du inte riskerar att förlora stora delar av din pokerbankrulle när den negativa variansen drabbar dig. En standardregel är att aldrig lägga in mer än 5 procent av din bankrulle på ett bord.

Varför är Bankroll Management viktigt

Varians är en stor del av poker. Oavsett hur bra vi är och hur stor fördel vi har mot våra motståndare så kommer vi att ha otur och förlora någon gång förr eller senare. Ibland kan vi förlora två gånger i rad och med mycket otur kan vi till och med förlora tio gånger i rad. Variansen har inget minne. Den kan straffa oss när som helst och hur många gånger som helst. Vi bör därför aldrig lägga in mer än en viss procentsats av vår bankrulle på våra bord.

Sakta men säkert

Är vi bra pokerspelare så kommer vi kunna att jobba upp vår bankrulle men om vi hela tiden går in med hela  rullen på ett bord så är det bara en tidsfråga innan vi kommer att ha otur och förlora allt. Med bankroll management så hindrar vi oturen från att ruinera oss. Och även de gånger då vi har som mest otur kan vi fortsätta spela för att, när vinden vänder, jobba upp vår bankrulle.

Undvik att spela med ”rädda pengar’’

Att spela med ‘’rädda pengar’’ innebär att vi spelar med en summa som betyder mycket för vår ekonomi eller vårt pokerkonto, det gör lätt att vi blir allt för känslomässigt involverade i händer vi spelar vilket gör det svårare för oss att spela på vår topp. När vi använder Bankroll Management så behöver vi inte oroa oss för att förlora alltför mycket. Vi kan alltid fokusera på att spela vårt bästa och behöver inte vara rädda för att göra en syn med hela vår stack, bara för att vi är oroliga att vi ska förlora och bli av med en stor del av vårt pokerkonto.

Att välja en BRM som passar dig

När du ska bestämma dig för hur stor andel av din rulle som du ska gå in med på ett bord så beror det på dina omständigheter. Om du inte har lagt in mycket pengar från början och är villig att lägga in mer pengar så kan du använda din bankrulle mer aggressivt. Om du lagt in en större summa och inte är villig att lägga in mer pengar så bör du ha en mer konservativ approach. Andra variabler som vi bör ta hänsyn till är:

*Hur aggressiv du är

*Hur aggressiva dina motståndare är

*Hur många spelare som sitter vid bordet

*Hur stor edge (fördel) på dina motståndare du har

*Hur stora blindsen är relativt stacken du spelar med

*Hur många bord du spelar

*Vad det är för typ av spel du spelar

BRM för Turneringar/SNGs

När vi ska välja vilka nivåer vår bankrulle klarar av i turneringar eller SNGs så bör vi tänka på vad det är för utbetalningsstruktur. Det är en stor skillnad på att spela Double or Nothing där hälften av spelarna får pris till att spela turneringar där prispotten är tyngd mot de tre första platserna.

Till vanliga turneringar så vill vi oftast hålla oss någonstans mellan 40 och 150 inköp. Spelar vi låga stakes med en mindre rulle, känner att vi har en stor edge på våra motståndare och är villiga att lägga in mer pengar så kan 40 inköp passa oss. Spelar vi däremot dyrare turneringar, har en mindre edge på våra motståndare och inte är villiga att riskera mycket så bör vi hålla oss till runt 150 inköp eller fler.

I Sit'n'go's (SNGs) är det en större andel av spelarna som får pris och skillnaden mellan priserna är inte lika stora. Detta innebär att variansen kommer att bli lägre och vi kan dra ner på det antal inköp som vi måste ha. I SNGs så är det rimligt att hålla sig mellan 25-85 inköp.

I cash games så är det relativt standard att ha en BRM där man aldrig spelar på en nivå med mindre än 40 inköp. Spelar vi lågt med få antal bord så kan vi hålla oss till så lite som 15 inköp. Proffs som spelar med många bord på högre nivåer som heltidsjobb håller sig ofta till mer än 100 inköp på nivån de spelar på.

Golv och tak.

När du spelar på din nivå så är det en bra idé att ha bestämt i förväg hur mycket du ska ha vunnit innan du går upp i nivå, respektive hur mycket du kan förlora innan du blir tvungen att gå ner i nivå. Då har vi ett mål att sikta mot och i värsta fall så får vi gå ner i nivå för att kunna jobba upp oss igen.

Att kunna gå ner i nivå

Periodvis så går det dåligt för alla. Svälj stoltheten och lär dig att kunna gå ner i nivå. När du väl går ner i nivå så är det viktigt att aldrig överskatta dig själv och fortsätta försöka spela så bra som möjligt. Hur mycket det än kan suga att spela på lägre nivåer än vanligt så vill vi trots allt komma tillbaka till vår ursprungliga nivå så snabbt som det bara går. Har det gått dåligt ett bra tag och du börjar tappa självförtroendet kan det även vara en bra idé att gå ner i nivå även fast din bankrulle tillåter dig att stanna kvar på den ursprungliga nivån.

Att gå upp i nivåer och att ta shots.

Det kan vara både spännande och lärorikt att spela på nivåer högre än vad man är van med och vad ens BRM tillåter. Som princip är det bäst att hålla sig till BRM men då och då kan det vara värt att testa vingarna högre upp. Så länge du inte gör detta alltför ofta och fortsätter att ha som vana att spela på nivåer som din BRM tillåter så kan det vara en bra idé att spela en nivå som är högre är normalt.

I början när vi spelar på högre nivåer så vill vi vara lite mer försiktiga än normalt. Spela färre bord än du brukar, ta mycket notes (på Pokerstars kan vi ta anteckningar på hur våra motståndare spelar), ta reda på vad de bra regsen (reg, även kallad regular, är en bättre spelare som ofta spelar på en given nivå) gör för att slå nivån och öppna upp ditt spel allteftersom att du blir mer bekväm med nivån. 

När du testar högre nivåer så är det viktigt att du har en "stop loss" och är villig att gå ner i nivå igen om du förlorar mer än din på förhand bestämda gräns. Om det går bra i början så ska vi ändå fortsätta att vara försiktiga och vara villiga att gå ner i nivå så fort vinden vänder.

Slutsats

Låt inte oturen besegra dig. Räkna ut hur många inköp du vill ha på din nivå. Sätt upp mål för hur mycket du vill tjäna innan du går upp i nivå samt hur mycket du kan förlora innan du är tvungen att gå ner i nivå. På Pokerstars kan vi enkelt sätta upp en stoploss så att vi aldrig behöver förlora för mycket.

Sigge Reichard

Följ ämnen i artikeln