SM-kvartsfinalen mellan Hammarby och Edsbyn såg ut att gå mot sudden death.

Då, på stopptid, avgjorde Patrik Nilsson matchen med årets solomål.

– Det känns grymt skönt, säger 28-åringen.

Patrik Nilsson sken ikapp med strålkastarna på Zinkensdamm när han klev av isen efter den första kvartsfinalen, och det fanns en anledning till det.

Bajens skyttekung fastställde slutresultatet till 5-4 efter en soloprestation av sällan skådat slag.

Hur det gick till?

Fråga inte Anders Svensson.

Hann inte reagera

Edsbyns landslagsmålvakt hann inte reagera när Nilsson, uppvaktad av tre försvarare, lät den stora kanonen tala.

Matchtavlan visade då att matchen pågått i 90 minuter och två sekunder.

– Jag sög åt mig bollen strax utanför vårt straffområde, körde upp, åkte ut i ”vinkeln” och drog dit den. Det var sjukt skönt, säger Patrik Nilsson till Sportbladet.

De regerande mästarna imponerade inte under grundserien, men när slutspelet inleddes uppträdde spelarna med en helt annan beslutsamhet och energi.

Det gällde inte minst Patrik Nilsson, som har fått delar av säsongen förstörd av ett virus.

Att Edsbyn valde Hammarby i stället för Broberg som kvartsfinalmotståndare gav honom extra kraft.

– Ja, det är tändvätska, att bli vald så där. De tycker att de har lätt för oss, så det var skönt att vinna.

Hammarby dominerade den första halvleken, då Edsbyn knappt skapade något i offensiv väg.

Hälsingelaget var desto bättre efter halvtidsvilan och hade då chansen att avgöra matchen.

”Visa att vi äger hemma”

I slutminuterna, vid ställningen 4-4, fick Edsbyn ett mål bortdömt på grund av spark, och sekunderna senare brände ex-bajaren Daniel Liw ett friläge.

– Vi var det bättre laget i andra halvlek, men det vill sig inte riktigt. Vi hade väldigt många chanser och direkt efteråt fick de göra ett skitmål, säger Jonas Edling, som gjorde två av Edsbyns mål.

I de två kommande kvartsfinalerna har Edsbyn fördelen av hemmaplan.

– Det är bara att ladda om. Vi ska visa att vi ”äger” lite hemma, säger Edling.

Patrik Nilsson är också segerviss.

– Vi ska ta dem där uppe också, säger matchvinnaren.

Guldfavoriten Sandviken besegrade som väntat Västerås, men det var överraskande att den första kvartsfinalen avgjordes i sudden death. Förlängningen hade pågått i knappt tre minuter när Daniel Berlin avgjorde matchen, som slutade 4-3.

Broberg - och inte minst tremålsskytten Ted Bergström - fick en smakstart på kvartsfinalserien mot Villa-Lidköping, som kom till spel utan avstängde landslagsmannen Daniel Andersson. Redan efter fem minuters spel ledde Söderhamnslaget med 2–0, och det var bara början på uppvisningen på Hällåsen. Broberg vann till slut med hela 6-1.