”Jag har fortfarande inte slagit mitt trädgårds-rekord”
Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2020-04-02
Hans världsrekordvinter skulle leda fram till en kröning som friidrottsvärldens kung i Tokyo i augusti.
Men i coronakrisens spår försöker nu i stället Armand ”Mondo” Duplantis, 20, använda rekordglansen för att samla in pengar till Radiohjälpens ”Tillsammans”-insamling genom att auktionera ut sin första världsrekordnummerlapp.
– Det är en speciell grej för mig, jag hoppas någon annan känner likadant, säger han i en längre intervju från isoleringen i Lafayette.
När Sportbladet ringer sitter Armand Duplantis hemma och pratar med mamma Helena och lillasyster Johanna. Äldre brodern, baseballstjärnan Antoine, har också kommit till familjehemmet från hårt coronadrabbade New York. Just familjetiden är den enda riktiga uppsidan som Armand Duplantis ser just nu.
– Jag längtar till normaliteten på den andra sidan allt det här. Men viktigast nu är att bara följa de riktlinjer som finns och hjälpa till att bromsa det här så mycket som möjligt.
– Jag försöker vara så positiv som det går, men det är svårt även för mig att vara så motiverad som jag brukar. I flera månader har jag vaknat med ”ett brinn” inombords, tänkt på OS och att slå världsrekord. Den lågan har slocknat lite, säger han.
I Lafayette, Louisianna, är det inte stenhård karantän ännu. Man kan gå ut, men å andra sidan är det inga affärer eller restauranger som håller öppet, berättar ”Mondo”.
”Samma världsrekordhållare”
I stället blir det mycket tid i tv-soffan med familjen.
– Just nu har vi börjat kolla Tiger King på Netflix. Den är helt sjuk. Totalt galen, skrattar han.
Den enda träningen han kan genomföra är att springa i området där de bor, lyfta vikter på tomten eller hoppa stav på den hemmabyggda ansatsbanan i trädgården.
– Jag ska försöka hålla mig så redo det går i karantän, om det blir tävlingar i sommar ska jag vara redo! Tajmingen med allt det här är så klart tråkig men det är en alldeles för allvarlig situation för att jag ska tycka synd om mig själv. Det är många som har det tuffare än så här.
– Jag kommer säkert vara rostig när jag kommer tillbaka men efter ett tag borde jag vara samma kille, samma världsrekordhållare.
Du har inte funderat på att ta dig till Sverige där restriktionerna än så länge är färre?
– Jo jag har tänkt på det, men just nu känns det inte rätt eller bra att ge sig ut och resa.
På den hemmabyggda ansatsbanan i trädgården går det att hoppa med kort ansats. Men det är hela tiden en avvägning: Hur snabbt vågar man springa och hur högt vågar man hoppa utan att riskera att landa i stenmuren precis intill madrassen?
– Jag hoppade fem meter på sex stegs ansats häromdagen. Men jag har fortfarande inte slagit mitt eget trädgårds-rekord. Jag hoppade 5,25 här när jag var 15, från 16 stegs ansats.
– Men det gäller att inte landa i muren...
Ska anordna tävling på distans
Tävlingslusten finns fortfarande kvar och världens tre bästa stavhoppare – Duplantis, Renaud Lavillenie och Sam Kendricks – har långt gångna planer på att tävla på distans.
– Alla vi tre har en madrass på vår respektive tomt. Det enda problemet är att räkna ut hur det ska bli rättvist. Renauds ansatsbana ligger i nedförsbacke så vi måste räkna ut ett handicap. Sen tror jag inte att jag kan hoppa högre än 5,40, 5,50 innan det blir farligt...
Att anordna en distanstävling ser han som ett välkommet avbrott i tankarna på den pågående krisen. I USA är 216 000 i skrivande stund bekräftat smittade och alla förhoppningar om en kort tid med regleringar känns som bortblåsta.
– Just nu är mitt tankesätt att du måste hoppas på det bästa men förberedda dig för det värsta. Det är en galen situation. Hoppas de kan hitta ett vaccin snart så vi får kontroll på det här.
Hur ser ditt ”värsta”-scenario ut?
– Jag menar kanske inte för mig utan snarare för landet, hela ekonomin och alla småföretagare. Det känns mycket viktigare än att jag hoppar med en pinne.
”Fint föremål för en bra sak”
I ett försök att bidra i krisen auktionerar just nu Armand Duplantis ut sin signerade nummerlapp från det första världsrekordhoppet, 6,17, i polska Torun. Pengarna går till Radiohjälpens initiativ ”Tillsammans” som ska hjälpa utsatta personer i riskgrupper i Sverige.
– Jag har tänkt att jag ska donera den där nummerlappen sedan hoppet men inte vetat exakt till vad. Men det här kändes perfekt. Kan det hjälpa till på något sätt är det självklart.
Vad hoppas du den går för?
– Jag har ingen aning! Men det är en speciell nummerlapp, speciell för mig. Jag hoppas någon annan känner likadant, ett fint föremål för en bra sak.
Armand Duplantis morföräldrar i Avesta är båda över 85 och i riskgrupp. Detsamma gäller för farföräldrarna som bor rakt över gatan till barndomshemmet i Lafayette.
– Normalt sett träffas vi jätteofta när jag är här. Men nu kan vi inte träffas alls, det är tråkigt. Men alla måste göra sin del i det här, säger Armand Duplantis.
PODD Corona - så slår pandemin mot sportvärlden
Coronapandemin har slagit ut idrottsvärlden globalt; Sommar-OS, Friidrotts-VM och Fotbolls-EM har flyttats och de stora nationella ligorna står på paus. Men det är långt ifrån bara de stora drakarna som drabbas - längre ner i seriesystemen kämpar även mindre klubbar för att tackla krisen. I det här avsnittet reder vi ut vilka konsekvenser coronapandemin får för idrottsvärlden. Gäst i podden är Robert Laul, programledare är Marcus Ulvsand.