Sportbladet

Dagens namn: Uno

Svenskens häst hade blå tunga: ”Oacceptabelt”

Publicerad 2024-08-05 20.05

På en bild från OS-dressyren i Versailles syns hur svenske ryttaren Patrik Kittels häst Touchdown hade blå tunga, något som Expressen var först med att rapportera.

– Oacceptabelt, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Internationella ridsportförbundet.

Följ ämnen

En hästs tunga är i vanliga fall rosa i färgen, en blå tunga är ett tecken på syrebrist – något som kan uppstå när stångtygeln skapar för stort tryck i hästens mun.

När Expressen frågar Patrik Kittel om bilden, som togs av en pressfotograf under OS-kvalet i dressyr, lämnar han platsen.

Internationella ridsportförbundets chefsveterinär, Göran Åkerström, har sett bilden på Touchdowns tunga.

– Det är en enda bild jag sett. Vi har varit jättetydliga med att det är en blå tunga och det är oacceptabelt, säger han till TT.

Göran Åkerström, chefsveterinär vid internationella ridsportförbundet. Arkivbild.

Förbundet har också granskat bilder tagna av sin egen fotograf, och utifrån det agerat.

”Utdelat muntlig varning”

– Vi har redan tagit den här frågan med ett antal ryttare och nationer, dels alla förbundskaptener och sedan ett litet antal ryttare och lag, som förhörts och som vi utdelat en muntlig varning till, säger Åkerström och fortsätter:

– Vi fortsätter följa det, vi har några hundra bilder att titta på i dag också, och jag hoppas att jag inte hittar något sånt här, för då får vi agera mot den ryttaren också om det är så.

Vilka som tilldelas en muntlig varning offentliggörs inte.

– Jag kan inte kommentera de namnen över huvud taget. Policyn är att man tillkännager inte vilka som får muntliga varningar, säger Åkerström.

Vill åstadkomma förändring

– Det vi vill åstadkomma är inte bestraffning, det är förändring. Det är superviktigt att vi känner att ryttarna är med på det här, och vi känner att de är med, fortsätter han.

Alla hästar undersöks av funktionärer efter tävlingsritter, de kontrollerar om hästen har exempelvis sår eller blå tunga. En blå tunga kan dock snabbt gå över, förklarar Åkerström.

– Det är ungefär som om du tar en gummisnodd runt pekfingret, det blir blått, när du tar bort gummisnodden återfår det sin vanliga färg. Samma sak är det med tungan, när du släpper trycket på stångtygeln kommer blodcirkulationen att återgå till det normala, och tungan återgår till sin vanliga färg.