”Välkomnar förstås en marknadens mångfald”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

Här är Glimnes pokerteori

Spelakademin närmar sig; den årliga tillställning i Visby då branschen i form av ATG, Folkspel, Svenska Spel, bingoorganisationerna och andra nationella aktörer strålar samman med Lotteriinspektionen, Finansdepartementet och folkrörelserna.

Man kommer att diskutera den tekniska utvecklingen, vad som händer på juridikens område, och inte minst ha den sedvanliga huggsexan om överskottet. Och de ”utländska” spelbolagen då? De statliga spelbolagen i Danmark, Norge och Finland deltar som observatörer; och därutöver brukar varje år någon enstaka representant för Ladbrokes eller Unibet etcetera bli inbjudna, som en form av kombinerat alibi (”visst lyssnar vi på andra synpunkter med”) och djävulens advokat.

Ett av de stora diskussionsämnena kommer förstås att bli vad som ska komma ut av spelutredningens rekommendationer, efter den förödande kritikstormen. Man kommer också att granska de olika vägar som Norge respektive Danmark har valt.

Norge – ”den sista Sovjetstaten”, som förre S-ministern Björn Rosengren sa i ett famöst uttalande – är på väg att försöka sätta stopp för spel på utländska sajter, genom att skjuta in sig på betalningstransaktioner via banker och kreditkortsföretag.

Danmark däremot har valt öppenhetens väg. Nu i juli presenterade danska staten ett lagförslag för EU-kommissionen, avsett att ”reglera den danska spelmarknaden i en modern och hållbar riktning”. Man vill medvetet bryta upp monopolet genom att erbjuda ett obegränsat antal licenser till privata spelbolag. Dessa ska få finnas i form av såväl fysiska butiker som nätsajter, och konkurrera om konsumenternas pengar genom goda erbjudanden och rejäla vinst-återbetalningar. För att skapa en stabil marknad räknar man med att licensavgiften ska bli 3-4 danska miljoner kronor per år, och diskuterar även lämplig skattesats på bruttointäkterna. Sanktionerar EU-kommissionen förslaget, hoppas man kunna implementera licenssystemet under 2010.

V i pokerspelare välkomnar förstås en marknadens mångfald, och hoppas på att den ska inspirera även svenska politiker – för låt oss inte glömma vilka som ytterst bestämmer, och irriterande ofta högt över huvudena på oss spelare.

Kanske ger Visby en fingervisning om vart svensk poker ska ta vägen. När jag återvänt från årets Spelakademi kommer en preliminär rapport här.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln