Stjärnan: Nog gått in i en liten vägg
Publicerad 2015-12-31
Läkaren: Vi har ett ansvar att hjälpa Halfvarsson
Calle Halfvarsson missar Tour de ski.
Men det är inte bara förkylningar som satt stopp för den svenska stjärnan i vinter.
Han tror mer på att han varit övertränad och sätter med landslagsledningen nu upp en plan för framtiden.
— Det är mycket möjligt att jag gått in i en liten vägg. Jag har varit för hård mot själv, säger Calle Halfvarsson till Sportbladet.
Svenska längdlandslaget saknar sina två största herrstjärnor på distanssidan i Tour de ski, som inleds på nyårsdagen.
Både Marcus Hellner och Calle Halfvarsson missar tävlingen på grund av sjukdomar som hindrat dem att träna fullt.
För Calle Halfvarsson har hela hösten varit tung.
Han, som frisk skulle haft en bra chans att utmana i toppen av Tour de ski, såg enormt starkt ut under sommaren och tidiga hösten.
Sen började problemen.
– Det blev skit allting. Jag trodde det skulle bli en jättebra säsong, jag hade tränat hårt och bra, säger Calle Halfvarsson.
En dag när han vaknade vände hela känslan i kroppen och han missade landslagets sista läger i mellan-Europa i slutet av oktober.
Landslagets läkare Per "Pliggen" Andersson slår för Sportbladet fast att det handlade om ett virus. Men man har i efterhand också konstaterat att Calle Halfvarsson var extremt tungt belastad av hård träning vilket har påverkat kroppens chanser att ta hand om förkylningen. Det drog ut på tiden ovanligt länge.
Bättre på biljard än längdåkning
Calle Halfvarsson har tidigare uteslutit överträning, men lutar nu åt att nog ändå handlat om just det.
– Det var ingen vanlig förkylning, det kan jag säga. Jag var inte snorig eller hade ont i halsen som jag brukar bli. Jag kände mig frisk i kroppen men tung i huvudet. Det blev kanske lite för mycket träning där. Kroppen svarade på ett konstigt vis när jag blev sjuk. Det var ingen riktig sjukdom, lite diffust mer, säger Calle Halfvarsson som fortsätter:
– Jag är inne på tanken att jag hade tränat lite för hårt. Jag höjde träningsmängden ganska ordentligt. Ska jag vara kritiskt kanske jag varit lite för tuff mot mig själv. Jag skulle egentligen gått lugnare under vissa pass, säger han.
Calle Halfvarsson fick senare antibiotika mot bihåleinflammation, men det dröjde länge innan kroppen piggnade till.
Under veckorna som gick spelade han mycket biljard hemma hos en vän.
– Jag har alltid haft det svårt att hålla mig still. Jag har en kompis som har biljardbord, så vi spelade mycket. Jag är bättre i biljard än i längdskidor nu... Men jag ville ha något att göra. Alla vet att biljard är inte så ansträngande, men efter en och halv timmes spel var jag sliten.
Hur var den perioden?
– Det har varit jättejobbigt. När du är sjuk vet du vad det är. Nu visste jag inte. Hade jag vetat kunde jag dragit till ett soligt ställe och lagt mig och vilat.
Kroppen var mottaglig
Till slut kom Calle Halfvarsson i gång med träningen. Men då, i samband med hans första världscupstart i Davos, kom nästa bakslag.
Och nu handlade det om en riktig förkylning.
– Jag var inte i form och tillbaka från fem veckors vila utan träning. Det kan hända att min kropp var väldigt mottaglig, säger Calle.
Han har nu tillsammans med förbundskapten Rikard Grip och landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson diskuterat hela sjukdomsförloppet och de kommer inför framtiden hålla extra koll på att Calle håller sig på rätt sida gränsen.
– Vi har redan diskuterat och sagt att jag att eventuellt har varit för tuff mot mig själv varje pass. Jag vill vinna varje pass med landslaget och vi har talat om att kroppen inte klarar av att ligga på den nivån hela tiden, säger Calle Halfvarsson.
Per "Pliggen" Andersson:
– Calle är extremt seriös och träningsinriktad. Där har vi en dialog och vi får se till att bli bättre på att få en optimal återhämtning för honom. Men just i det här fallet tror jag att det var en del otur.
Calle säger själv att han inte tycker det kändes som en vanlig förkylning?
– Han gör säkert rätt analys där. Han hade nog gått över gränsen. Det är då man lättare är mottaglig för en förkylning också. Men hade han inte fått infektionen kanske han hade varit i blomstrande form just nu.
Kunde ni – och du själv – gjort något mer i ett tidigare skede för att hjälpa Calle?
– Självklart är det så. Vi har ett ansvar alla vi som är runt Calle att se till att detta inte ska inträffa. Det behöver vi titta på, hur vi ska kunna förhindra det i framtiden. Det är ett jobb som vi redan har påbörjat.
Hade ni sett tecken och fått honom att dra ner belastningen kanske kroppen skulle klarat av att hantera sjukdomen bättre?
– Precis. På den nivån Calle ligger på så måste han vara precis på gränsen,men det är där vi måste hjälpa Calle och se till att han inte får en infektion just då.
Kunde ni ge honom en annan behandling medicinskt?
– Inte som vi ser det nu.
Informationen som Svenska skidförbundet gått ut med är att det bara handlat om förkylningar, varför har man inte berättat mer?
– Vi analyserar hela tiden. Det Calle säger är något som vi har sett. Men i det akuta skedet, vad som gjort att han inte kunnat tävla, har varit en infektion. Men orsakerna till den totala bilden är korrekt så som du säger.
GUIDE: Här går det att plocka bonussekunder
Fredag 1 januari, etapp 1 – Lenzerheide. Sprint (f) kvinnor och män: Bonussekunder till alla 30 åkare som går vidare. Ettan får 60 sek, 2:an 56, 3:an, 52 sekunder och sen fortsätter det i fallande skala.
Lördag 2 januari, etapp 2 – Lenzerheide.
Masstart 15 km (k) kvinnor och 30 km (k) män: Topp tre i mål: 15, 10 och fem sekunder. För damer två sprintbonusstationer under loppet, för herrarna fyra. De första tio åkarna vid dessa får bonus i skalan: 15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1.
Söndag 3 januari, etapp 3 – Lenzerheide.
Jaktstart 10 km (f) män och 5 km (f) kvinnor: Topp tre i mål: 15, 10 och fem sekunder.
Tisdag 5 januari, etapp 4 – Oberstdorf.
Sprint (k) kvinnor och män: Bonussekunder samma som etapp 1.
Onsdag 6 januari, etapp 5 – Oberstdorf.
Masstart 10 km (k) kvinnor och 15 (k) män: Topp tre i mål: 15, 10 och fem. En bonuschans under loppet för damer enligt etapp 2 och två för män.
Fredag 8 januari, etapp 6 – Toblach.
Intervallstart 10 km (f) män och 5 km (f) kvinnor: Topp tre i mål: 15, 10 och fem.
Lördag 9 januari, etapp 7 – Val di Fiemme.
Masstart 10 km (k) kvinnor och 15 km (k) män: Topp tre i mål: 15, 10 och fem. En bonuschans under loppet för damer enligt etapp 2 och två för män.
Söndag 10 januari, etapp 8 – Val di Fiemme.
Final – Monsterbacken (f) kvinnor och män.
*Bonussekunderna dras från åkarnas prologtid innan den läggs till totaltiden.