Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kostade miljarder – nu står de helt öde

Publicerad 2012-05-11

Moderna arenan kostade 840 miljoner – nu vill staden riva

Nio av dem kostade tillsammans 9,6 miljarder kronor men står nu som öde skal.

Nu vill Leiria i Portugal riva sin arena som 2003 kostade 840 miljoner kronor att bygga.

Varje år sväljer den tomma "vita elefanten" åtta procent av stadens budget.

Lilla Leiria i Portugal jublade när Portugal tilldelades fotbolls-EM 2004. Staden, med 120 000 invånare, fick matcherna Kroatien-Schweiz och Kroatien-Frankrike i fotbollsfesten.

Till mästerskapet byggdes arenan Estádio Dr. Magalhães Pessoa med plats för 23 825 åskådare till en kostnad av motsvarande 840 miljoner kronor. Åtta år senare samlade arenan 2010 totalt 64 292 åskådare totalt på alla evenemang.

”Billigare att riva”

Lokala fotbollsklubben União Desportiva de Leiria snittar 4000 åskådare per match och har flyttat till en mindre stadion. Nu står det stora betongskalet tomt samtidigt som det sväljer 17 miljoner kronor om året i kostnader, 8 procent av stadens totala budget.

– Arenan blev så dyr att kommunfullmäktige har föreslagit att riva den eftersom det är billigare än att hålla den i drift, säger Francisco Pinheiro, forskare vid universitetet i Coimbra.

Arenan är en av 47 arenor som behandlas i en ny rapport från World Stadium Index, offentliggjord av Idrottens analysinstitut i Danmark. Den visar på den dystra verklighet städer lämnas kvar i när stora idrottsevenemang dragit förbi.

Krävs 13 arenor för ett VM

Nio av arenorna, som tillsammans kostade kostade motsvarande 9,6 miljarder kronor, hade 2010 så dålig beläggning att de med all publik från samtliga evenemang under hela året sammanräknat inte hade lyckats få ihop tillräckligt med åskådare för att fylla arenans fulla kapacitet en gång. De är exempel på ”vita elefanter” som de tomma byggena kallas.

För att få arrangera ett fotbolls-VM krävs i dag tio arenor med plats för 40 000 åskådare, två med plats för 60 000 och en med plats för 80 000. Enligt Ian Nuttall, stadionexpert på stadiumbusiness.com, är det ytterst få länder i världen som kan få nytta för de enorma spelplatserna när idrottsmästerskapen är över.

– Om Uefa och Fifa vill fortsätta ha slutspel i mindre nationer måste de vara mer flexibla i sina krav. Dessutom måste värdnationerna planera bättre för vad som ska hända när cirkusen lämnat staden. Annars lämnas de kvar med en cirkus full av vita elefanter utan någon nytta, säger Ian Nuttall enligt Politiken.