De svenska fotbollsdamerna krossade Sydafrika. Siffrorna stannade vid 4–1.

Det hade kunnat vara tvåsiffrigt.

Sverige var på förhand storfavorit i öppningsmatchen mot Sydafrika, som är rankat 61:a i världen.

Och svenskorna klarade trycket.

Mot ett naivt Sydafrika som bjöd på enorma ytor var Thomas Dennerbys gäng överlägset.

Redan efter sex minuter hade Marie Hammarström och Caroline Seger prickat ribban. I den sjunde minuten spräckte Nilla Fischer nollan när hon sköt 1–0 via en sydafrikansk försvarare.

Sverige radade upp chanser. Hammarström prickade virket igen i den tolfte minuten.

Det dröjde till den 20:e minuten innan Lisa Dahlkvist ökade på till 2–0 efter en fin kombination. Knappa minuten senare sprang Lotta Schelin in med 3–0 efter en djupledsboll från Caroline Seger.

Redan där var matchen förstås avgjord.

Tempot sjönk

I andra halvlek sjönk tempot rejält.

Portia Modise tog Sydafrika in i matchen när hon reducerade på Xabi Alonso-vis i 60:e minuten. Modise såg att svenska målvakten Hedvig Lindahl var långt ut och lobbade från distans.

Sverige replikerade dock snabbt. Ett par minuter senare styrde Lotta Schelin in 4–1 från nära håll på ett inlägg från Sara Thunebro.

Svenskorna skapade sedan flera lägen att öka på siffrorna utan att hitta rätt.

På lördag sätts laget på större prov när världsmästaren Japan väntar.