Lär dig bli en bättre människokännare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-17

Lektion 42

Det finns vissa pokerböcker du ska läsa, men inte för att gräva ned dig i sådant som hur du ska hantera A-x före floppen.

Nej, jag menar sådana som fördjupar dina insikter och gör dig till en bättre människokännare.

Och är inte människokännedom kanske vad poker egentligen handlar om?

Två självskrivna verk är ”Poker Nation” av Andy Bellin, och ”Positively Fifth Street” av James McManus. Att den senare legat på New York Times bestsellerlista säger något om att inte bara tilltalar pokernördar.

Men kanske ännu bättre är ”The Man Behind The Shades” av Nolan Dalla och Peter Alson. Den är en välskriven biografi över en av pokerns största någonsin: Stu ”The Kid” Ungar, den ende som vunnit tre VM-turneringar. (Moss’ första titel 1970 räknas inte; den tilldelades han genom omröstning.)

En enda gång har jag själv som hastigast träffat Stu Ungar, 1995 inne på Binion’s Horseshoe i Las Vegas. Jag minns honom som nästan absurt tanig, med blicken flackande bakom solglasögonen och mumlande något ohörbart medan vi skakade hand; nervöst spänd som om han haft en stålfjäder inombords.

Knarkproblem och spelmissbruk

Dalla och Alson återger ett fascinerande livsöde, från Stus uppväxt som son till en illegal bookmaker på New Yorks Lower East Side, till hans död 1998 utfattig på ett sjaskigt motellrum i Las Vegas.

Trots uppriktig beundran för det kanske största kortspelsgeni som gamblingvärlden skådat väjer de inte för de mörkare sidorna i Stus komplexa karaktär, som gangsterkontakterna, knarkproblemen och spelmissbruket.

Vid pokerbordet hade Stu en nästan övernaturlig talang för att genomskåda sina medmänniskor, men som gin rummyspelare var han odiskutabelt bäst i världen: från 15 års ålder och livet ut förlorade han ALDRIG en enda heads-upmatch.

Och det kunde ha blivit fyra VM-titlar i poker. I VM 1990 fick Stu ihop en jättehög marker den första dagen, men fördes nästa morgon akut till sjukhus efter en överdos. Kvar blev hans markerstapel, som trots decimerandet via mörkar och ante överlevde fram till finalbordet den tredje dagen där den slutade på nionde plats, och i efterhand gav Stu över tjugotusen dollar i prispengar!

Läs boken om mannen som vann, och förlorade, en kvarts miljard spänn under sitt liv; den kommer att göra dig till en insiktsfullare spelare.

Analysen

Frågan

Dan Glimne (pokerskola@aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln