"Snöskredet tog med sig dem ner"

Publicerad 2014-10-09

Berättelsen om lavinolyckan i San Lorenzo

När lavinen rasade var Andreas Fransson och JP Auclair chanslösa.

Snöskredet svepte med skidåkarna och släppte inte taget förrän de låg döda 700 meter längre ner.

Nu berättar svenskens bäste kompis vad som egentligen hände på en av världens mest svårtillgängliga platser.

San Lorenzo är 3 700 meter högt. Berget ligger på gränsen mellan Argentina och Chile, det har branta väggar och nyckfullt väder.

Där omkom Andreas Fransson och JP Auclair under måndag 29 september. För den breda massan må de ha varit okända, men i extremskidkretsar var kanadensaren uppburen idol och svensken stigande stjärna.

Hur kunde två så rutinerade åkare förolyckas?

Kände de inte till riskerna?

Många frågor kommer sluta obesvarade, men andra detaljer har de senaste dagarna fallit på plats.

Fransson och Auclair var inte ensamma på expeditionen. Filmaren Bjarne Salén och fotografen Daniel Rönnbäck följde efter för att dokumentera äventyret, vilket senare var tänkt att mynna ut i en film döpt Apogee (ordet syftar på punkten i en omloppsbana som är längst från jorden).

Salén och Rönnbäck har ännu inte känt sig redo att prata om olyckan med media. Däremot har de ringt sina vänner, vilka har vidarefört informationen.

Den första som ringdes var Andreas Franssons nära kompis Miles Smart. I en intervju med National Geographic redogör den amerikanske guiden så ingående han kan vad som ska ha inträffat.

Överraskades av lavin

Klättringen ska ha börjat måndag 29 september klockan 12.30. Bergsklyftan var 900 meter upp längs San Lorenzos norra sida, vilket inte skrämde två erfarna klättrare som Auclair och Fransson.

En halvmil norr därom stationerade sig Salén och Rönnbäck för att hitta rätt vinkel och distans inför filmningen av åken. Trots avståndet märkte de att något gick fel för de andra två.

Två tredjedelar upp för klippväggen överraskades de av en lavin. De försökte stå emot, men det var lönlöst inför snömassorna.

Auclair och Fransson var borta. Troligen fanns de 700 meter ner, vid den sprickfyllda glaciären vid bergets fot.

– Vi kan konstatera att någon slags naturligt snöskred tog dem med sig ner. Det krävs inte särskilt mycket i den typen av läge, särskilt när man är på väg uppåt, säger Miles Smart.

Ringde på hjälp

Salén och Rönnbäck sökte de försvunna åkarna via radion. Inget svar.

Nytt försök. Tyst.

De kunde inte springa efter hjälp, för närmsta by hette Cochrane och låg två dagars vandring bort. I stället tog de fram satellittelefonen och slog Miles Smarts nummer.

Inget svar där heller.

I den kritiska situationen försökte Bjarne vara saklig. JP och Andreas var borta, sa han, och angav deras position.

– Han betonade att situationen var ytterst allvarlig och att han behövde min hjälp. Just då. Omedelbart, säger Smart.

Salén ringde vidare till sina europeiska vänner och kollegor. Det bildades som en sambandscentral i Europa, där svenskar, fransmän och en argentinare på distans försökte hjälpa svenskarna därborta i den patagoniska ödemarken.

Den argentinske klättraren Rolando Garibotti, som veckan innan hade hjälpt gruppen med väderprognoser, slöt upp till samlingsplatsen som Salén och Rönnbäck blivit rekommenderade att gå till av Smart och Ås.

Garibotti tog med sig Armando Montero, en erfaren bergsklättrare som av en händelse fanns i närheten och gärna ville bidra med sin expertkunskap om området.

Dåliga väderförhållanden

Dagen efter att olyckan inträffade var den första helikoptern på plats. Montero följde med. Vädret hade blivit ännu sämre och helikoptern kunde bara cirkulera ovanför bergets fot. De hade ingen som helst chans att gå ner till platsen där kropparna ligger. Montero kunde konstatera, när han såg kropparna, att de både männen omkommit på grund av den svåra olyckan.

Nu, över en vecka efter att olyckan inträffade, är status den samma. UD som har daglig kontakt med ambassaden i Argentina, som samordnar räddningsarbetet, meddelar Sportbladet att de fortfarande inte fått möjlighet att komma åt platsen som kropparna befinner sig på och få bort dem från berget.

– Det finns ett räddningsteam på platsen, men de har inte kunnat ta sig fram, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst. 

På grund av vädret, som gör det livsfarligt att befinna sig på bergsglaciären, har kropparna inte kunnat flyttas och ligger kvar i bergspassagen där de hamnade efter lavinen som tog deras liv. På grund av det är Fransson och Auclair inte bekräftat döda, utan rapporteras fortfarande som saknade.