Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Jespersen: "Var som ett slag i ansiktet"

Publicerad 2015-01-03

Splittringar i det norska längdlandslaget

Stora pengar låg i potten – då beordrades Chris Jespersen att hjälpa fram Martin Johnsrud Sundby till seger i fjolårets Tour de Ski.

Nu avslöjar Jespersen att han inte fick en enda krona för besväret.

– Det var som ett slag i ansiktet. Det är mycket pengar det handlar om, säger han till VG.

Chris Jespersen var i en strålande form under förra årets Tour de Ski och slutade tvåa.  Det trots att han inte hade tillåtelse att gå för fullt i alla lopp.

Något som Chris Jespersen berättar i en intervju med norska VG.

Inför den femte etappen, en 35 kilometer lång jaktstart, gav landslagsledningen honom direktiv att inte försöka komma ifatt ledande landsmannen Martin Johnsrud Sundby. Anledningen var att öka möjligheterna till Norges första totalseger i touren.

– Han fick inte lov att hjälpa någon av de andra till att närma sig. Han fick inte lov att vara aktiv i fältet, säger landslagstränaren Trond Nystad.

Fick 720 000 kronor

Jespersen utesluter inte att han hade kunnat sluta före Johnsrud Sundby i sammandraget.

Det gör att taktikkörningen kan ha fått stora ekonomiska konsekvenser för honom.

Martin Johnsrud Sundby fick 720 000 kronor för segern, vilket var drygt 300 000 mer än vad Jespersens andraplats gav.

– Jag har inte fått en krona av Martin för det jag gjorde. För en som aldrig har tjänat pengar på idrotten förut var den (taktiken) ett slag i ansiktet. Det är mycket pengar det handlade om, säger Chris Jespersen.

"Stark önskan att vinna"

Taktiken bekräftas också av Martin Johnsrud Sundby.

– I Norge har vi en stark önskan om att vinna. Då kör vi för dem som har möjlighet till det. Men om vi ska dela på prispengarna måste vi ha en plan för det. Vem ska jag ge till? Didrik (Tönseth) för spurthjälp eller Petter (Northug)? Det är svårt. För touren har vi inte en ekonomisk plan, säger Johnsrud Sundby till VG.

Till årets tävling kan det norska upplägget vara annorlunda, enligt Chris Jespersen. Han säger att han varken vill kräva hjälp av landsmännen, eller köra för deras skull.

Följ ämnen i artikeln