Kritik mot för få dopingtester inom tennisen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-05-28

Jonas Björkman: Jag håller med

Tennisen jobbar med att förbättra sitt antidopningsarbete.

Men inte tillräckligt, menar en av US Opens officiella läkare. Enligt Brian Hainline är dopningstesterna för få.

- Det håller jag inte med om. Vi har ett av de bättre programmen som går att ha, säger svenske veteranen Jonas Björkman.

Det är i facktidningen Tennis Week som läkaren Brian Hainline varnar för att tennisens dopningstester inte är tillräckligt utförliga.

Hainline säger till tidningen att tennisspelarna ''inte är några djävlar, men heller inga änglar. Om de bestämmer sig för att göra vad som än krävs, så kan de komma undan med det''.

Enligt US Open-läkaren har bristerna i systemet ekonomisk bakgrund.

- Det finns finansiella gränser eftersom varje dopningstest kostar mellan 500 och 1 000 dollar. Och det finns gränser för hur mycket spelarna står ut med, säger Hainline till Tennis Week.

''Testas ofta''

Men svenske stjärnan Jonas Björkman håller inte med om att testerna skulle vara för få på ATP-touren.

- Jag tycker att tennisen har ett av de bättre program som går att ha, säger han till TT.

- Vi testas väldigt ofta även under de veckor när vi inte tävlar. Även om jag är på semester kan de ringa och säga ''nu vill vi testa dig, vi kommer över''. Jag tror att jag testades omkring femton gånger i fjol, och då var jag ändå inte med i mer än kanske 25 tävlingar. De senaste tre åren har jag testats minst tio gånger per år.

PÅ ATP-touren utförs ett antal slumpmässiga tester vid varje tävling, plus extra tester för de spelare som går långt. I pågående Franska mästerskapen testas varje spelare som når kvartsfinal.

- Jag tror inte att särskilt många kan smita igenom med det program som vi har, säger Björkman.

Milda straff

Däremot känner svensken till att tennisens dopningsbestraffningar ibland kritiserats - för att vara för milda.

I fjol stängdes argentinaren Guillermo Coria av i sju månader för bruk av anabola steroider, och samma år åkte också 21-årige argentinaren Juan Ignacio Chela dit för steroiden methyltestosteron, men stängdes bara av i tre månader.

Inom de flesta andra idrotter, som styrts av Internationella olympiska kommitténs reglemente, hade de båda sannolikt stängts av i två år.

- Just den biten har många haft synpunkter på, att de spelare som åkt dit har kommit för lindrigt undan, säger Björkman.

Men den delen kan vara på väg att förändras. Sedan årsskiftet är ATP-touren ansluten till Internationella olympiska kommitténs dopningslista, vilket medfört striktare regler för vad som är tillåtet och vad som ska bestraffas.

Det är bra, menar Björkman.

Mer vaksam

Men samtidigt har han själv blivit mer och mer vaksam. Mardrömsscenariot är att få i sig något av misstag som finns på IOK:s svarta lista.

- Sportdrycker och sånt kan ju innehålla ämnen som inte står med på innehållsförteckningen för att någon gjort fel i hanterin gen. Sånt är jag livrädd för. Man kan ju aldrig bevisa att man har fått i sig det av misstag. Man blir dömd för det man har i sig.

- Dessutom är det så lätt för någon att stoppa i otillåtna preparat i nån annans flaska. Man blir lite nojig. Jag törs inte ens ställa ifrån mig en flaska utan att ha uppsyn över den hela tiden.

TT

Följ ämnen i artikeln