Utspelet: ”Puma skiter i oss”
Uppdaterad 2021-07-28 | Publicerad 2021-07-27
TOKYO. Det svenska klädbråket i OS rasar vidare.
Gångaren Perseus Karlström har nu landat i Japan och testat sitt tävlingslinne – och är fortsatt upprörd.
– Puma är ett storföretag som skiter fullständigt i alla som tävlar i längre distanser.
Under gårdagen berättade Sportbladet om hur Puma köpt loss rättigheterna till de svenska friidrottarnas tävlingskläder under OS. Allt för att Armand Duplantis ska hoppa hem OS-guldet i den egna sponsorns dräkt.
– Det är en direkt följd av Duplantis framgångar. Det är därför Puma har förvärvat den här rättigheten. Den finns till salu hos SOK och då har Puma agerat på det. Duplantis är enormt viktig för Puma, sa Duplantis agent Daniel Wessfeldt till Sportbladet.
SOK betonade, via mediechefen Lars Markusson, att den svenska olympiska kommittén valt klädsponsorer utifrån strikt sportlig hänsyn.
– Prestationen kommer först och överst. Klädvalet är unikt för varje idrott. Ingen process är lik den andra. Oavsett om det gäller judo, simning, brottning eller friidrott. Idrottare ska ha kläder som de kan prestera i, sa Markusson.
”Det andas inte”
Men det finns en svensk idrottare som inte alls är nöjd med arrangemanget. Gångaren och medaljhoppet Perseus Karlström rasade mot sina tävlingskläder i en intervju med Radiosporten under måndagen.
– Det är väldigt dåligt att de inte tagit fram ett linne som passar för dem som ska tävla på långdistansgrenarna.
När Sportbladet får tag på Karlström har han landat i Japan och hunnit testa sitt tävlingslinne i det överhettade japanska sommarklimatet.
Hans omdöme är alltjämt beskt.
– När man har hållit på med det här så länge har man testat många linnen. Man vet vad som är bra och dåligt. Jag kan konstatera att det här tävlingslinnet är allt annat än bra under varma förhållanden.
Linnet är helt enkelt för tjockt och har dessutom en dålig design.
– Det är väldigt lite utskuret uppe vid halsen. Det sitter för tajt där. Sedan är materialet de valt på framdelen av kroppen för tajt. Det finns inga lufthål där. Det finns några på baksidan, på ryggen, men det är samma material. Det andas inte och det släpper inte. När det är varmt är detaljerna mycket viktiga.
Karlström tar upp arrangörslandet som ett föredöme.
– Japanerna har fruktansvärt bra linnen. Kolla på deras. Oj! Där snackar vi verkligen om några som tagit till sig den senaste forskningen för hur man hanterar varmt väder. Vi hade kanonbra kläder i Rio-OS. Då fick jag ge mycket input om kläderna. Jag blev förvånad när vi nu plötsligt fick Puma i stället för Uniqlo.
Gemene man hemma i Sverige kanske känner ”linne som linne”. Hur svarar du på det?
– Det är på samma sätt som när man tar av sig en tjockare tröja till en t-shirt om det blir för varmt. Det är samma för oss på elitnivå. Jag märker skillnad om jag har ett tjockare linne än ett tunnare och mer funktionellt.
Materialet kan helt enkelt avgöra en medaljstrid.
– Det är små detaljer som avgör allt. Det kan påverka. Vi måste försöka hålla oss svala i varmt väder. Även om det är en väldigt liten detalj så är det en del av en procent av vad man kan påverka. Det kan vara det som skiljer i världstoppen. Studier visar att linne och nummerlapp är viktiga faktorer i varma tävlingar.
Hur ser du på att Puma köpt upp rättigheterna och ger dig ett tävlingslinne som du inte vill ha? Det är ändå det viktigaste mästerskapet i din karriär.
– Puma är ett storföretag som skiter fullständigt i alla som tävlar i längre distanser då. De borde ha kläder som är anpassade för längre distanser också. Det här linnet som jag fått kan man ha om man springer kortare distanser eller håller på med en annan idrott. Det är definitivt inte anpassat till oss.
”Det får Puma bara ta i så fall”
Nu kommer Karlström själv klippa sönder sitt linne i en skademinimerande åtgärd.
– Det lustiga är att jag fått två linnen från Puma. Ett tävlingslinne och ett vanligt. Det ”vanliga” är lättare och mer luftigt än tävlingslinnet.
Kan du inte använda det i stället då?
– Det måste jag kolla upp. Men jag kommer att modifiera mitt tävlingslinne. Jag kommer klippa lite. Både på längden men också uppe vid halsen.
Han får dock inte gå fram alldeles för vilt med saxen.
– Jag kan inte klippa bort loggor och det måste fortfarande se ut som ett linne. Det finns ett internationellt regelverk.
Får du se ut som en slashas med söndrigt linne då?
– Haha. Kanske inte. Men det får Puma bara ta i så fall. Jag vet att SOK har förhandlat med Puma, men jag hade definitivt hellre tagit det linne vi hade i Doha, under VM. Det var från Craft och var skitbra.
Vad har du haft för dialog med SOK och friidrottsförbundet?
– Jag hörde mest att de inte har kunnat styra över kläderna.
Herrarnas 50 kilometer gång avgörs 5 augusti i Sapporo, i norra Japan.
Ärligt talat. Vore det inte enklast om du bara fick tävla i bar överkropp?
– Haha. Jo. Rent termoregulatoriskt hade det varit bäst.
Se hela OS i Tokyo på discovery+
Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo
Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen
OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll