Sportbladet

Dagens namn: Lars

Flinck: Psyklyftet bakom succén

Publicerad 2024-08-08 13.15

LILLE. Det har pratats mycket om handbollsdamernas fyslyft.

Men det finns också ett psyklyft bakom succén.

Det finns all anledning att prata om det när Sverige ska möta sin mardrömsmotståndare på bortaplan inför 27 000 åskådare.

Följ ämnen
Handboll

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Frankrike är regerande OS- och världsmästare.

Frankrike är enda obesegrade laget i OS.

Frankrike har skickat ut Sverige i tre semifinaler på sju år.

Frankrike har aldrig förlorat en utslagsmatch mot Sverige.

Frankrike har inte låtit sig besegras av Sverige på tio år.

Frankrike spelar på hemmaplan med det största hemmastödet inom damhandboll någonsin.

– Det blir ett berg att bestiga, som Tomas Axnér säger.

Taktiskt, tekniskt, fysiskt och, inte minst, psykologiskt.

Lyfts av mentala hjälpen

Taktiskt kan Sverige, med Tomas Axnér i spetsen, mäta sig med den tillsynes lite förvirrade men ack så slipade fransosen Olivier Krumbholz, som lett sitt landslag sedan 1998, med undantag för 2013–15 då man missade medalj varenda gång och Sverige 2014 passade på att ta sin enda seger mot fransyskorna i ett mästerskap någonsin.

Tekniskt blir det svårt att mäta sig med Frankrike.

Fysiskt har de svenska damerna närmat sig fransyskorna de senaste åren. Det har, med fog, pratats mycket om hur landslaget, med hjälp av SOK:s fystränare Rickard Nilsson, lyft den fysiska statusen kraftigt sedan Axnér tog över landslaget 2020.

Men det har inte pratats lika mycket om psyklyftet i landslaget som pågått längre.

Malin Tillman.

Det är alltid begränsat med ledarplatser på ett mästerskap, inte minst på ett OS. Damerna har valt bort en överledare, som herrarna har, och i stället prioriterat att ha med sig sin idrottspsykologiska rådgivare Malin Tillman, allmänt kallad Psyk-Malin av spelarna, på mästerskapen. Hon har funnits runt och i laget sedan 2016 – och hennes långsiktiga arbete hyllas unisont av spelare och ledare.

– Psyk-Malin är en otrolig människa som jag har använt mig jättemycket av. Hon betyder väldigt mycket för laget också, säger Johanna Bundsen.

Hon har varit Sveriges bästa spelare i OS och turneringens bästa målvakt. 33-åringen har aldrig spelat på en högre nivå.

– Jag har jobbat otroligt mycket med den mentala biten de senaste åren. Jag har pratat mycket med ”Psyk-Mallan” både på hemmaplan och samlingar och här. Det är mycket den mentala biten som ska klaffa som man måste acceptera,

Tomas Axnér:

– Jag har lärt mig väldigt mycket av Malin, hur jag ska coacha och agera. Hon utgör en väldigt viktig del och jobbar nära oss i ledargruppen också. Vi ska rusta spelarna för att tåla väldigt mycket, som att vara i en prestationsmiljö och klara väldigt stressade situationer. Det finns inget som skiljer de här tjejerna från Berit som jobbar i matbespisningen, alla människor fungerar egentligen likadant under stress och press.

– Hon är en otrolig trygghet för oss alla, säger Kristin Thorleifsdóttir.

Kan man gnälla på förbundskaptenerna också då vet man att det stannar hos henne?

– Det kan man – om man känner för det, haha.

Det har gått lite upp och ner för Nina Koppang i OS.

– Malin hjälper till jättemycket, inte minst under matcherna. Det är skönt att kunna ta något ord med henne i pausen, säger truppens yngsta spelare.

Mindfulness har sedan fem år blivit ett stort och viktigt inslag i Tillmans arbete med laget. Alla spelarna, inklusive Tomas Axnér och hans assistent Johanna Wiberg, har mindfulness-övningar med Tillman varje dag under OS.

– Det handlar om att lära sig hantera tankar och känslor utifrån ett annat perspektiv; inte hoppa på autopiloten som finns inom oss utan ta lite klokare beslut som är grundade i till exempel lagets taktik eller mål för vad man ska göra. Att välja de beteendena i stället för de stressade, arga och frustrerade, säger Tillman.

Kanske agerar Tomas Axnér lite amatörpsykolog, kanske inte, när han, på pressträffen inför semifinalen, försöker gjuta mod i sig själv (och spelarna om de läser vad han säger i tidningarna) inför det som han annars beskriver som den tuffaste uppgiften man kan ställas inför i detta OS – Frankrike på Pierre Mauroy-stadion inför 27 000 åskådare.

– Det är en teater för drömmar.

Kunde de tyska herrarna klara det i går kan förstås de svenska damerna göra det i dag.

Jag frågade Axnér om 80/20 i Frankrikes favör är rimligt eller till och med smickrande för Sveriges del. Han köpte 80/20 på förhand.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln