Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Norrmännen sågar Halfvarssons förslag: ”Färdiga med lågland”

Publicerad 2023-01-04

OBERSTDORF. Calle Halfvarsson vill att alla tävlingar på höjd stryks från världscupprogrammet.

Då kontrar den norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo:

– Jag tycker att vi bara ska tävla på höjd. Raka motsatsen, säger han.

Det var när Tour de ski rullade ner från den höga höjden i schweiziska Val Müstair som Calle Halfvarsson lanserade förslaget om att skrota alla tävlingar på höjd.

– Jag tycker faktiskt att vi kan hålla oss borta från hög höjd. Det finns ganska många ställen där det inte är hög höjd, sa svensken.

Förslaget får dock rejält mothugg från norskt håll.

PLUS: Vi är kassa – och landslaget verkar inte ens bry sig om det

– Nej, jag menar att det är något man måste behärska precis som att det är många olika distanser och förhållanden som vi möter, säger Simen Hegstad Krüger och fortsätter:

– Gå på höjden är något man borde behärska och det är många idrotter som tävlar ännu högre än vad vi gör. Det får han bara lära sig, hur man tävlar där.

”Han kan komma till Grova i Meråker”

Krüger får medhåll av landsmannen Johannes Hösflot Kläbo, som inlett Tour de ski med tre raka segrar. 26-åringen tar det till och med ett steg längre.

– Jag tycker att vi bara ska tävla på höjd. Raka motsatsen. Vi är färdiga med lågland och kan tävla i Livigno och på andra platser högt, säger han och fortsätter:

– Charmen är att vi tävlar både på lågland och på höjd. Det är helt frivilligt att vara på höjd och vill du inte vara med där behöver du inte.

Här är svenska kärleksparen på skidor

Johannes Hösflot Kläbo.

Den där frivilligheten tar Emil Iversen, som inte heller trivs på höjd, fasta på och sträcker ut en hand till Halvarsson.

– Jag tänker att vi som inte gillar att vara på höjd kan gå egna lopp på lågland. Han kan komma till Grova i Meråker så kan vi ha en egen cup för de som inte gillar höjden. Sundby ska få vara teknsik delegat där, säger norrmannen till VG.

Tävlingar på hög höjd har skördat sina offer genom åren, men det ser inte ut att bli någon ändring på tävlingsprogrammet. Michal Lamplot, tävlingsdirektör för internationella skidförbundet Fis, ser frågande ut när han får höra Halfvarssons förslag.

– Jag förstår inte riktigt. Vi har väldigt stor variation. Här är vi på 800 meter och i Val Müstair var det 1700 meter och i Tallinn kommer det vara på havsnivå. Det är på olika höjder, precis som vi har olika distanser så har vi olika höjder.

Michal Lamplot.

”Vi får aldrig våra röster hörda”

Efter några dagar med strålande sol och höga temperaturer så duggar nu regnet och det är lervälling runt spåren.

– Med vintrarna vi har tycker jag det är lite riskabelt att fokusera på lågland. Jag tycker fortfarande det är ett mirakel att vi kan ha tävlingar här, säger Lamplot.

Dagens regelverk säger att 1800 meter är högsta tillåtna tävlingshöjd i världscupen.

Efter att ha slutat fyra på 10 den tredje etappen i Tour de ski var Halfvarsson inte heller särskilt hoppfull om något gehör från Fis.

– Nej, det får vi aldrig. Vi får aldrig våra röster hörda.

Kritik som Lamplot inte heller håller med om.

– Det är viktigt att lyssna på de aktiva. Deras röster är väldigt viktiga men alla åkare har en åsikt så alla måste komma samman.

Köp vinterns prylar i Sportbladet Shop!