Skutskärs bandy: Från ruin till toppen
Laget startades förra säsongen – nu spelar de SM-final: ”Så stort”
Publicerad 2018-03-16
För två år sedan hade Skutskär endast ett herrlag i bandy.
Klubben hade valt att prioritera herridrott före damidrott.
Det var då, nu är nu.
Efter en nysatsning från grunden och med en världsmästare i spetsen gör laget sin första SM-final någonsin.
Framgångssagan tog sin början säsongen 2016/17.
Den lilla klubben Skutskärs IF hade bestämt sig för att återuppliva dambandyn och valde att satsa engagemang och pengar för att öka bandyintresset i kommunen.
För att visa att man menade allvar värvades en av svensk bandys bästa kvinnliga spelare genom tiderna, Johanna Pettersson. Med sex skytteligatitlar i Sveriges
högsta division och fem VM-guld i bagaget blev hon ansiktet utåt för klubbens nya satsning.
– När jag fick höra att Skutskär ville satsa på dambandyn, bygga om från botten och att de ville involvera mig i lagbygget som spelande tränare så fick jag fundera först. Jag visste att det skulle krävas ett stort arbete hos alla inblandade för att det verkligen skulle bli bra. När jag tackade ja till projektet var målet att vinna allsvenskan, men jag ville redan från ombyggnationen att vi skulle etablera oss i elitserien. Jag hade som vision att nå slutspelet i elitserien redan andra året, säger Pettersson.
För Skutskär blev värvningen starten på segertåget. Ytterligare tre landslagspelare i Linnea Gunnarsson och systrarna Malin och Camilla Andersson värvades in, vilket i sin tur ledde till att fler spelare vågade hoppa på det nystartade tåget.
”Hon är en profil”
Kent Hockman, Skutskärs klubbchef och en av initiativtagarna till att satsa på dambandyn understryker Petterssons vikt i lagets ombyggnad.
– Johanna betydde otroligt mycket när vi började vår resa. Hon är en profil och framför allt en duktig tränare med erfarenhet vilket lockade andra att söka sig till oss. Hon är en stor anledning till att vi faktiskt är där vi är i dag. Spelarna och organisationen har gått ihop bra från dag ett men utan hennes ledaregenskaper hade det blivit tufft, säger Hockman.
Pettersson själv såg det som nödvändigt att få in bra spelare från start för att påbörja den satsning som klubben utlovat. Hon ville ha ett lag som kunde
avancera i seriesystemet men som också skulle klara sig i elitserien.
– Även fast vi började i allsvenskan så visste vi att vi behövde värva ett lag som redan nu skulle kunna etablera sig i elitserien. Därav var det en stor glädje när landslagstjejerna visade modet att gå från elitserien till en ”nystartad” klubb i allsvenskan. De satte en grund i laget som vi ett år senare fortfarande står på. Tjejerna visade också att de gör detta för kärleken till sporten och att de verkligen trodde på det vi skapade.
198–6 (!) i allsvenskan
Just hjärtat till sporten är något som Pettersson tror är den avgörande faktorn som tagit laget hela vägen från allsvenskan till en SM-final i elitserien på bara två år.
– Vi har aldrig övertalat någon spelare att ansluta. Vi har inte jagat efter folk, vi har skapat en miljö där alla vill vara med. Vi bestämde tidigt vad för slags människor som skulle ingå i gruppen. De skulle vilja utvecklas och ingå i en harmonisk grupp, samtidigt som de skulle njuta av att vara i klubben. Vi ville inte ha spelare med inställningen att bara damma av en träning för att sedan gå hem till sig. Vi har haft otroligt kul och bra kemi med varandra. Det känns klyschigt att säga det men vi känns som en familj där vi vill varandra väl.
På isen visade klubbens nya satsning att laget hade kvaliteter utöver det vanliga. Skutskär gick obesegrat genom norra allsvenskan med osannolika målskillnaden 198–6, vilket innebar spel i högsta divisionen den här säsongen.
Men klubben nöjde sig inte där. Inför säsongsstarten i elitserien värvade man in ryskorna Galina Michajlova och Olga Rodionova för att få extra spetskompetens
i speluppbyggnad och målchanser.
– I och med att vi började i allsvenskan har vi haft tid på oss att skapa kemi och gruppkänsla i laget. Vi bestämde oss därför att behålla hela truppen från föregående år och spetsa med Rodionova och Michajlova. Detta gjorde att vi
behöll vår gruppkemi och kunde vara trygga i det spel vi redan etablerat ett år tidigare, säger Johanna Pettersson.
Kämpigt med livspusslet
Resan från ombyggnation i allsvenskan till den stundande SM-finalen må ha varit snabb, men också krävande för den spelande tränaren och hennes lag.
– När jag kom till klubben fanns det ingen struktur runt laget. Jag visste att det skulle bli mycket jobb och att det stundtals kunde bli påfrestande. Vid sidan av
bandyn har jag ett vanligt jobb och familj, och som tränare måste man kunna ha flera bollar i luften. Jag måste först tänka långsiktigt för klubbens bästa, sedan på hur
varje träningspass ska utformas. Jag måste få varje individ i laget att må bra och sist får jag sätta mig själv i fokus. Det krävs mycket av en som person men det var detta jag ville. Jag ville påverka och ha chansen att skapa något. Ibland har det känts övermäktigt men också otroligt roligt och utmanande.
”Häftigaste säsongen”
På frågan om det ändå varit värt den uppoffring som krävts svarar en övertygad Johanna Pettersson:
– Självklart, jag är väldigt stolt över det vi lyckats göra. Att på två år bygga upp ett lag från grunden och segla genom seriesystemet och nå en SM-final. Det här är den häftigaste säsongen jag någonsin spelat. Det går inte att jämföra med någon annan säsong jag varit aktiv. Det är så stort att leda en grupp och är det någon säsong jag kommer komma ihåg efter min karriär så är det denna. Den slår allt.