Trick nr. 2 mot en superaggressiv motståndare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-10

I förrförra avsnittet analyserade jag ett ”trick” som du kan ta till mot en galning, alltså en superaggressiv motspelare, när du råkar ut för en sådan vid ditt bord.

Det tricket gick ut på att i situationer när du nästan garanterat har den bästa handen, främst efter floppen, ska du låta galningen själv mata ut tillräckligt med rep för att hänga sig, genom att låta honom sköta betandet och syna eller checksyna honom.

Nu är det dags att titta på ett annat trick för att handskas med sådana motståndare, nämligen kontrahöjningen före floppen.

Håll i minnet att de flesta ­superaggressiva motspelare faktiskt, vilket man inte alltid kan tro, ytterst sällan är ute efter att riskera hela sin markerstapel i en potentiellt ­mycket dyrbar megakonfrontation; i stället arbetar de efter metoden att gång på gång attackera före floppen, i syfte att plocka upp mörkarna och kanske någon spekulativ före­gående syn med – men utan att investera onödigt mycket av keramiken åt gången.

Får de en syn, fortsätter de dessutom ofta attacken genom att även beta ut efter floppen (vilket du låter ligga till grund för trick nr. 1, som nämnts ovan). Några av de ­toppspelare som erkänt använder denna taktik är Dave ”Devilfish” Ulliott och Doyle Brunson.

Ett effektivt vapen

Men har du en anständig hand, och har bedömt din motspelare korrekt, utgör kontra­höjningen ett effektivt vapen. När galningen höjer, och du kontrahöjer efter honom, säger du i praktiken till honom att ”Jag sitter på stål; vill du ta fajten, så kom igen bara!” Ofta kommer de då att vika sig, de gånger de sitter på mediokra händer som 2-2 eller J-10, hellre än att ”kasta goda pengar efter dåliga”.

Händer som du kan kontrahöja med är till exempel A-x, K-Q, K-J, Q-J och mellanpar; många gånger även sämre än så, när du dessutom har position på honom (talar efter honom inte bara i denna satsningsrunda utan även nästa). Mot en superaggressiv motspelare stiger ju dina händer i relativt värde, eftersom han är villig att spela så chansartat!

Kom dock ihåg att inte ens en galning brukar riskera hela sin stapel på en värdelös eller enbart medioker hand. Om han fortsätter att höja, så stanna upp och tänk efter! Även en galning plockar då och då upp sådant som A-A och K-K.

Analysen

Följ ämnen i artikeln