35:e lektionen: Pottodds del X

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-27

Om implicita odds

Sportbladets ”kurs” i pottodds närmar sig sitt slut, och i dagens lektion ska jag ta upp ämnet implicita odds.

Här är en situation som inträffade för mig nyligen i en privat no-limitturnering. Bara en annan spelare (som jag aldrig spelat mot tidigare) synade före floppen, lilla mörken kastade sina kort, och jag knackade från stora mörken. Sedan kom floppen, jag betade halv pott i ett försök att köpa potten med två överkort, och fick syn ännu en gång. Nu kommer en kung som fjärde kort. Jag betar nästan lika mycket som ligger i potten, men den andre går blixtsnabbt all-in, ungefär fem gånger så mycket som min bet. Vad gör du nu? Vill du syna honom kommer det att att krävas 80 procent av din markerstapel. Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Som jag tidigare visat finns det ett antal situationer i poker som motiverar att du kastar dina kort, eftersom pottoddsen inte är goda nog. Men det finns undantag! Skulle du ha ett drag till en hand som med hög sannolikhet ger dig vinsten, OCH vara i en situation som kan antas resultera i ett friskt satsande från de andra, behöver du inte de rätta pottoddsen just då; du får dem i efterhand. Sådana odds benämns implicita odds.

Med implicita odds menas förhållandet mellan din TOTALA förväntade vinst, om draget lyckas, och de pengar som just då krävs för att gå med.

Många spelare missar helt enkelt goda lägen genom att inte förutse utvecklingen i potten.

Ett bra exempel i hold’em är när du startar med ett medelhögt pocketpar på handen, som 7-7 eller 8-8, och är uppe mot optimistiska och synvilliga motspelare.

Oddsen bättre än de ser ut

Oddsen på att du ska floppa trissen är cirka 8 mot 1, men det kan ändå många gånger vara värt att gå med före floppen till pottodds på 6 mot 1 eller till och med på så dåliga som 5 mot 1, därför att OM trissen trillar in kan du räkna med att vinna en framtida pott som är 10-15 gånger större än vad det kostar dig att gå med just då; för att dina motspelare optimistiskt kommer att syna dig från underläge, i stället för att misstänka vad du har. Dina implicita odds är alltså inte 5 mot 1 just då, utan kanske istället så goda som 10 mot 1 eller ännu bättre. (Skulle floppen inte ge dig trissen, vilket självklart oftast är fallet, får du vara beredd på att tvingas lägga ditt pocketpar.)

Dina implicita pottodds växer alltså med storleken på de förväntade insatserna i de kommande rundorna, och ger dig goda skäl att gå med I RÄTT SITUATIONER.

Tänk dock på att om dina motspelare kan räkna ut vad du sitter med, kommer de inte att i onödan skiljas från sina marker.

I tveksamma situationer ska du därför hellre gå med mot svaga spelare än mot starka. Förutom att de definitionsmässigt spelar sämre, är svaga spelare mera benägna att syna dig när du öppnar eller höjer, vilket förbättrar dina implicita odds. Skickligare och läggningsvilligare motståndare kommer däremot att försämra dina implicita odds.

Följ ämnen i artikeln