Sverige mot Ryssland väntar i finalen – igen

Publicerad 2013-02-02

Sverige krossade Finland i semin – vann med 10–2

VÄNERSBORG. Sverige och Ryssland gör upp om VM-guldet i bandy.

Det står klart sedan de regerande världsmästarna besegrat Finland med hela 10-2.

– Vi trodde att det skulle bli tuffare, säger fyramålsskytten Patrik Nilsson.

När Sverige mötte Finland i gruppspelet (5-3) hade de regerande världsmästarna väldiga problem med att få in bollen bakom den storspelande målvakten Marko Herajärvi.

Det var annorlunda i semifinalen.

Pang, pang.

Redan efter sju minuters spel hade Patrik Nilsson och Jonas Edling dundrat in varsitt hörnmål.

Det var, skulle det visa sig, bara början på en blågul uppvisning. Sverige dominerade spelet fullständigt och lät knappt finländarna låna bollen.

Faktum är att det krävdes en straff för att Finland skulle få i väg en boll mot målvakten Anders Svensson, som gjorde sin första räddning efter 33 minuters spel.

– Vi tar tag i matchen från början och får utdelning. Då blir det lättare att spela, säger förbundskaptenen Franco Bergman.

”Det är 50-50”

Sami Laakkonen, som satte den där straffen, reducerade till 4-2 i början av andra halvlek, men semifinalen var aldrig spännande. Sverige svarade direkt och markerade klasskillnaden genom att göra tre mål inom loppet av fyra minuter.

Slutresultatet, 10-2, var inte det enda svenska glädjeämnet. Daniel Berlin, som skadades under gruppspelsmatchen på Heden, spelade hela matchen. Han kommer att behövas i finalen mot Ryssland, som i sin semifinal besegrade Kazakstan med 8-2.

Finlands förbundskapten, Tommy Österberg, tror att Sverige försvarar guldet från Kazakstan i fjol.

– Jag har trott på Sverige från första början. De kommer att vinna. Det känns som att Sverige är starkare favoriter än på många år, säger Österberg.

Franco Bergman gör dock sitt för att dämpa förväntningarna.

– Det är 50-50, men vi har tänkt att göra en ännu bättre match än i torsdags, säger han.