Publicerad 2014-04-15

De favorittippade svenska damerna hade en svart dag.

I stället stod Fredrik Johansson för ett glädjeskutt med sitt brons på långdistansen i orienterings-EM.

– Det här är absolut det största jag har gjort, sade 28-åringen.

Inte på 10 år har de svenska herrarna lyckats ta medalj på långdistansen i ett internationellt mästerskap. Inte förrän Fredrik Johansson på tisdagen fick till ett kanonlopp i den öppna och lättlöpta terrängen några mil sydost om Lissabon.

Och det kunde ha blivit en ännu ädlare medalj. Vid varvningen två kilometer före mål var svensken i ledning.

– Jag hade inte riktigt krafterna att hålla ihop det på slutet. Bommade lite och fick ta ett stopp, sade Johansson, som på hemmaplan tävlar för Lidingö.

Slutstriden på den 20,3 kilometer långa banan blev dramatisk.

Två passerade

Svensken startade först av de tre medaljörerna och Daniel Hubmann, Schweiz, var medveten om läget, gav allt på slutet och vann på tiden 1.30.23. Med två sekunders marginal kunde även norrmannen Olav Lundanes pressa sig förbi Johansson.

Fredrik Johansson hade 27 sekunder fram till guldet, men var strålande nöjd över sin dag i Portugal.

– Det känns otroligt skönt. Jag hade verkligen bestämt mig för att satsa helt på långdistans i år, har kört många långa tempopass på 90-100 minuter. Jag visste att jag klarade tekniken här nere och har satsat helt på fysiken, sade Fredrik Johansson, som var i gott sällskap högt uppe i resultatlistan efter det fysiskt krävande men ganska enkla orienteringsloppet.

William Lind blev sexa, 1.36 efter segraren Hubmann, och Oskar Sjöberg kom på platsen därefter, ytterligare 33 sekunder efter.

På damsidan gick det sämre för blågult.

Alexandersson 15:e

Medaljhoppet Tove Alexandersson hamnade först på 15:e plats.

– Jag hade ingen bra dag i dag. Mådde inte så bra och missade också, sade hon sammanbitet efteråt.

Judith Wyder, Schweiz, vann guldet, över minuten före ryskan Svetlana Mironova, och med brittiskan Catherine Taylor på tredje plats.

Av svenskorna var det Alva Olsson som sprang bäst med en tolfteplats, slagen med nära sex minuter av Judith Wyder.

Men precis som de andra svenska damerna hade hon bommat – något man inte hade råd med på den snabblöpta banan.

– Det känns lite surt, jag är ju i bra form, sade hon.

Frågan är ändå om inte arrangörerna i Portugal stod för den största bommen. Av misstag lades kartor och banor ut på nätet kvällen innan tävlingen och den heligaste av principer inom orienteringen var därför bruten.

Under natten fixade man nya banor som sedan fungerade perfekt.